Veteranen fra de støvede slagmarker

Med Somalias præsident Abdullahi Yusuf Ahmed ved roret, gøres der nu atter et forsøg på at stabilisere det kaotiske land. Præsidenten har brugt sin etiopiske bagdør og har kæmpet hele sit voksenliv.

Somalias midlertidige præsident, Abdullahi Yusuf Ahmed, under et møde med stammeledere i en militærlejr vest for Mogadishu 30. december sidste år. <br>Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

»Lad den, der er ren, kaste den første sten.« Sådan kunne Somalias midlertidige præsident, Abdullahi Yusuf Ahmed have sagt, da han for et par uger siden indtog Somalias hovedstad Mogadishu, efter at den islamiske milits var drevet på flugt.

Hans modstandere, der heller ikke er novicer, var dog tavse, men det er hævet over enhver tvivl, at den 72-årige militært uddannede Yusuf også har blod på hænderne. I to krige har han kæmpet for Somalia på regionens støvede slagmarker, er blevet dekoreret for sin indsats - og har siden kæmpet for sin egen magtposition i det somaliske kaos.

Så hverken i direkte eller i overført betydning blev der smidt sten efter ham, da han 8. januar kørte ind i Mogadishu, og det er da også andre mere hårdtslående metoder, som præsidentens fjender tager i anvendelse: I september 2006 overlevede Abdullahi Yusuf et attentatforsøg, hvor modstandernes våben var en bilbombe, der eksploderede tæt på ham i byen Baidoa, hvor den såkaldt midlertidige regering under ledelse af premierminister Ali Mohamed Gedi holder til. Ved attentatet blev hans bror dræbt.

Det etiopiske kort
At somaliske islamister stod bag synes oplagt i betragtning af, at deres milits et par måneder efter havde omringet Baidoa for at vælte den svage regering og indsætte repræsentanter for »De Islamiske Domstole« på magten - som det var tilfældet i andre af Somalias storbyer.

Sådan gik det ikke, for Abdullahi Yusuf Ahmed spillede »det etiopiske kort« sammen med sin allierede og personlige ven, den etiopiske premierminister Meles Zenawi. Hidkaldte etiopiske militærstyrker nedkæmpede i juledagene islamisternes milits sammen med somaliske regeringstropper - og resten er historie.

På sin vis er den nuværende forbindelse mellem de to ledere et venskab på trods. Den somaliske præsident Abdullahi Yusuf Ahmed har både i 1994 og 1977-78 været i krig mod etiopiske tropper i nabo-stridigheder om Ogaden-ørkenen. Addis Ababa og Mogadishu er traditionelt fjender.

Og Abdullahi Yusuf Ahmed har oven i købet tilbragt fem år bag tremmer i Etiopien. I 1985 faldt han i unåde hos Etiopiens daværende hersker, den marxistiske Mengistu Haile Mariam, der ellers havde givet ham lov til at danne en guerillahær på etiopisk jord og angribe diktatoren Siad Barre.

Fælles fjender
Men med fængslingen fik Abdullahi Yusuf og premierminister Meles Zenawi en fælles fjende. Meles Zenawi, der nu er Etiopiens premierminister, ledede dengang en guerilla hær vendt imod Mengistu. Og herfra stammer de gode forbindelser.

De fem år i etiopiske fængsler var ikke første gang, at Abdullahi Yusuf oplevede et fængsel indefra. Det var sket adskillige år tidligere, hvor den nuværende somaliske præsident i 1969 havde stået i spidsen for at kup vendt mod Siad Barre. Efter det tilbragte Abdullahi Yusuf seks år bag tremmer i Somalia og flygtede efter sin løsladelse til Kenya og dannede også her en guerillagruppe.

Abdullahi Yusuf, som i 1960erne studerede i Italien og i det daværende Sovjetunionen, er oplært til at slås.

Privatlivet
Den private side af Abdullahi Yusuf omfatter bl.a. en ikke rygende, ikke alkohol-drikkende mand, der er far til fire og gift. Han har gennemgået en levertransplantation og der har været rygter om, at hans helbred ikke er helt på toppen, men det afvises naturligvis.

Abdullahi Yusuf blev udpeget som præsident i oktober 2004, hvor Somalias midlertidige parlament mødtes i Nairobi, men allerede inden havde han prøvekørt titlen som leder af den region, hvor han har sine rødder - det område der i dag er kendt som Puntland.

Under Abdullahi Yusufs ledelse blev det i 1998 erklæret uafhængigt af det resterende Somalia, og Abdullahi Yusuf blev valgt for en tre-årig periode. Men da hans periode udløb, uden han blev genvalgt, tog militærmanden i ham over, og han kæmpede sig med våben tilbage til magten - efter rygterne med lidt støtte fra sine etiopiske venner. Efter at have genindtaget »præsidentsædet« i Puntland, blev han reelt siddende der, indtil han i 2004 blev udpeget som ny midlertidig præsident i Somalia.

Og apropos blod på hænderne. I 2002 skrev det amerikanske udenrigsministerium i sin årsrapport, at medlemmer af hans milits i to tilfælde kunne gøres direkte ansvarlige for drabet på dels en britisk statsborger, dels en fremtrædende forretningsmand i Puntland.

Ikke desto mindre er det den mand, Abdullahi Yusuf Ahmed, der sammmen med parlamentet og premierminister Ali Mohamed Gedi skal gøre det 16. eller 17. forsøg på at hive Somalia op fra det blodige kaos. Om ikke før - kan hans personlige prøve komme den dag, hvor han skal sættes på valg.