Vestlige ledere skærper tonen over for Putin på G20-topmøde

Rusland vil forblive isoleret fra det internationale samfund, hvis præsident Vladimir Putin fortsætter med at krænke folkeretten i Ukraine. Det siger den amerikanske præsident, Barack Obama, på G20-topmødet i Australien.

USAs præsident, Barack Obama, siger, at han har gjort det klart over for Putin, at Rusland vil forblive isoleret fra det internationale samfund, hvis landet fortsætter med at yde støtte til de separatistiske oprørere. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

G20: Ruslands præsident, Vladimir Putin, er på weekendens G20-topmøde i australske Brisbane kommet under intenst pres fra andre statsledere over den opbakning, Putins regering giver til de prorussiske oprørere i Ukraine.

USAs præsident, Barack Obama, siger således, at han har gjort det klart over for Putin, at Rusland vil forblive isoleret fra det internationale samfund, hvis landet fortsætter med at yde støtte til de separatistiske oprørere.

»Vi er fast besluttet på at opretholde grundlæggende internationale principper, og et af disse principper er, at man ikke må invadere andre lande eller finansiere, at andre gør det, da det bryder muligheden for demokratiske valg,« siger Obama ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig advarer flere vestlige ledere Putin om, at han risikerer yderligere sanktioner, blandt andet at flere individuelle russere bliver placeret på den sorte liste, hvis ikke Rusland indstiller sin støtte til separatisterne i det østlige Ukraine.

»Jeg tror, at præsident Putin kan se, at han står ved en skillevej,« siger den britiske premierminister, David Cameron.

»Hvis han fortsætter med at destabilisere Ukraine, vil der være yderligere sanktioner. Nok er sanktioner omkostningsfulde, men samtidig vil der være langt større omkostninger ved at tillade en fastlåst konflikt på det europæiske kontinent,« siger Cameron ifølge Reuters.

Før Vladimir Putin forlod topmødet søndag, sagde han, at en løsning på konflikten i Ukraine var mulig - dog uden at forklare sig nærmere.

»I dag har situationen (i Ukraine) efter min mening gode chancer for at blive løst, uanset hvor mærkeligt det end kan lyde,« lød det fra Putin.

Rusland har nægtet enhver indblanding i den ukrainske konflikt, der har dræbt flere end 4.000 mennesker i år.

Selv om sikkerhedsspørgsmålet i forhold til Rusland og Ukraine overskyggede størstedelen af mødet, blev lederne af G20-landene søndag enige om en række foranstaltninger, der skal styrke den globale økonomiske vækst.

»Vi har underskrevet en vækstpakke, som - hvis den gennemføres - vil opnå en stigning på 2,1 procentpoint i den globale vækst over de næste fem år,« siger topmødets vært, den australske premierminister, Tony Abbott, ifølge CNN.

Den Internationale Valutafond (IMF) og Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) vil løbende gennemgå landenes fremskridt for at sikre, at de også lever op til deres ansvar.

Vækstpakken vil ifølge lederne af verdens 20 største økonomier skabe »millioner af arbejdspladser«.

Statslederne blev på mødet også enige om at forene sig i kampen mod den dødelige virus ebola, der hærger i Vestafrika, bekæmpe klimaforandringer og slå hårdere ned på skatteunddragelse.

De europæiske udenrigsministre mødes mandag for at drøfte situationen i Ukraine og muligheden for yderligere sanktioner mod Rusland.