Vesten fordømmer russisk fremfærd i Ukraine

USA truer med nye sanktioner, hvis ikke Rusland trækker sig ud af Ukraine.

NATOs Genralsekretær, Anders Fogh Rasmussen, var også ude at fordømme Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Den amerikanske regering kritiserede i skarpe vendinger i går Ruslands brud på Ukraines suverænitet, da en større lastbilkolonne kørte ind i Ukraine angiveligt med fødevareforsyninger.

En talsmand for det amerikanske forsvarsministerium sagde direkte, at USA vil gennemføre yderligere sanktioner, hvis ikke Rusland øjeblikkeligt trækker lastbilerne ud af Ukraine og i øvrigt mindsker spændingen ved grænsen mellem de to lande. De samme toner lød fra en række europæiske regeringer og fra den vestlige forsvarsalliance, NATO.»Jeg fordømmer på det kraftigste Ruslands såkaldte »humanitære konvoj« ind i Ukraine uden hverken Ukraines eller Røde Kors’ tilladelse. Det er et brud med Ruslands internationale forpligtelser og de aftaler, der er indgået i Genève og i Berlin. Og et brud på Ukraines suverænitet,« sagde NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, efter at den russiske konvoj rullede ind over grænsen.

Det er en alvorlig eskalering af konflikten, især efter at den amerikanske præsident, Barack Obama, fredag morgen af NATO og sine egne efterretningsfolk fik forelagt en række »klare beviser« på, at russerne også har bemandet artilleri inde i Ukraine. »Krisen har udviklet sig alvorligt inden for de seneste 24 timer. Hvad vi før havde på fornemmelsen, har vi nu vished for. Der er russisk artilleri bemandet med russere på ukrainsk territorium«, siger en talsmand for det amerikanske forsvarsministerium.

Sansynligt med nye sanktioner

Spørgsmålet er, hvad Obama vil gøre lige nu. Situationen er så kritisk både i Ukraine og i Mellemøsten, at han næppe bliver weekenden over i sin sommerresidens på Martha’s Vineyard. USA har i forvejen iværksat en lang række sanktioner over for Rusland – også flere end EU. Men den amerikanske præsident har flere gange antydet, at skruen vil blive strammet yderligere, hvis ikke Rusland trækker den massive troppeopbygning, der er på grænsen mellem de to lande, tilbage.

I forvejen er forholdet mellem Rusland og Vesten iskoldt, og der har ikke været nogen åbning fra russisk side i form af enten tilbagetrækning af styrkerne tilbage eller ved at stoppe truslerne mod den ukrainske regering. Det, der er nyt i konflikten, er, at USA og NATO nu siger, at der er klare beviser på, at Rusland er aktivt militært involveret i Ukraine, og at der derfor er tale om en invasion og en krænkelse af ukrainsk territorium.

Spørgsmålet er, hvad der kan gøres. Det er utænkeligt, at NATO vil gå aktivt ind i krisen med et direkte militært svar på krænkelserne. Til gengæld er det sandsynligt, at sanktionsskruen vil blive strammet yderligere, siger en diplomat til Berlingske.

Det vil formentlig komme til at ske hurtigt for at markere, at de vestlige lande ikke er »kørt træt« i konflikten, men at Ukraine stadig har en førsteprioritet, selv om USA har mere end travlt med Irak og Syrien og også med terrortruslen fra IS.

Ifølge NATO står det også klart, at russerne stadig opbygger dets militære kapacitet i området, og det er denne udvikling, der ifølge diplomater kan kræve et hurtigt svar for at understrege alvoren.