Vestager vil granske Facebook for brud på konkurrenceregler

Det skal undersøges, om Facebook får en fordel ved at indhente data fra selskaber, som det konkurrerer med.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har fredag varslet en undersøgelse af Facebooks brug af data i forbindelse med annoncer.

Den skal klarlægge, om Facebook bryder konkurrencereglerne.

»Vi kommer til at kigge detaljeret på, om Facebooks data giver en urimelig konkurrencefordel særligt i forhold til onlinereklamer.«

»Facebook konkurrerer med selskaber, som det indhenter data fra,« siger Margrethe Vestager, der også er ledende næstformand i EU-Kommissionen.

EU-Kommissionens undersøgelse bliver søsat efter en indledende gennemgang af reklamer på Facebooks handelsside Marketplace.

Selskaber, der reklamerer på Marketplace, skal oplyse data til Facebook, hvilket ifølge EU potentielt »kan skævvride konkurrencen.«

»Facebook kan for eksempel indhente præcis information om brugeres præferencer fra sine konkurrenters reklameaktiviteter og bruge data til at tilpasse Facebook Marketplace,« lyder det fra kommissionen.

Omkring syv millioner selskaber reklamerer på Facebook.

EU-Kommissionen har ikke sat nogen deadline på undersøgelsen af Facebook. Det kommer an på sagens kompleksitet, lyder det.

Fredag har også det tidligere EU-medlem Storbritannien åbnet en undersøgelse af Facebooks brug af data. Det er den britiske konkurrence- og markedsmyndighed (CMA), der står bag undersøgelsen.

»EU-Kommissionen kommer til at samarbejde tæt med CMA, i takt med at de uafhængige undersøgelser udvikler sig,« lyder det.

Margrethe Vestager har tidligere haft store slag med andre amerikanske techgiganter som Amazon, Apple og Google.

/ritzau/AFP