Vestager taber og vinder skattesager om kaffe og biler

EU-Kommissionen mener, at skatteaftaler i Holland og Luxembourg var ulovlig statsstøtte.

Tirsdag afviser EU-Domstolen stor skatteafgørelse fra EU-kommissionen. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: KENZO TRIBOUILLARD

Margrethe Vestager har de seneste fem år vundet sig et ry for at slå hårdt til mod store og små virksomheders særlige aftaler med EU-lande om at lette deres skattebyrde.

Tirsdag er to af disse sager blevet prøvet ved EU-Domstolen, og EU's danske konkurrencekommissær får ret i den ene og uret i den anden.

En særlig skatteaftale, som kaffekæden Starbucks indgik med Holland, var ulovlig statsstøtte, slog EU-Kommissionen fast i 2015.

Men Vestagers folk har ikke været i stand til at løfte bevisbyrden. Sagen mod Holland og Starbucks afvises, hedder det i den ene afgørelse.

»Kommissionen har ikke været i stand til at bevise, at Starbucks havde en fordel,« skriver domstolen i en pressemeddelelse om afgørelsen.

Kommissionen havde krævet, at Holland skulle inddrive yderligere 30 millioner euro fra Starbucks i tabte skatteindtægter.

I en anden sag stadfæster EU-Domstolen en skatteafgørelse mod Fiat Chrysler. Den gik på, at Luxembourg skulle kræve 30 millioner euro fra bilfabrikanten.

»I dagens afgørelse afviser EU-Retten sagen, og den bekræfter EU-Kommissionens afgørelse som gyldig,« hedder det.

30 millioner euro svarer til 224 millioner kroner.

Margrethe Vestager argumenterede i 2015, at skatteaftalerne i Holland og Luxembourg kunstigt bidrog til at sænke de to virksomheders skattebyrde.

De to afgørelser falder, mens EU-Domstolen brygger på endnu en dom - i en helt anden liga. Det er afgørelsen om, at Irland skal inddrive yderligere 13 milliarder euro fra Apple.

Den handler også om ulovlig statsstøtte, og domstolen holdt i sidste uge en høring i sagen.

Her sagde en advokat for Apple, at skatteafgørelsen "var i strid med virkeligheden og al sund fornuft", da den ifølge ham ville betyde, at Apples aktiviteter i Irland tegnede sig for næsten alle Apples indtægter uden for USA.

/ritzau/