Vestager får nøglerolle i kampen om EU-toppost: Her er Team Europe

Margrethe Vestager er blandt den liberale europæiske partigruppe ALDEs spidskandidater ved EU-Parlamentsvalget. Det betyder, at hun bliver kørt i stilling til en række topposter – men kan hun så få en?

EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er blandt den liberale EU-gruppe ALDEs spidskandidater til en europæisk toppost. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS OIKONOMOU/AFP/RITZAU SCANPIX

De har ladet vente på sig. Men torsdag offentliggør den europæiske partigruppe ALDE – som Venstre og de Radikale er med i – sit såkaldte Team Europe: Altså, den liberale partigruppes bud på kandidater til en række af EUs topposter.

Og blandt deres hold af spidskandidater står Margrethe Vestager, som indtil nu har besiddet stillingen som konkurrencekommissær i EU. Det bekræfter partiet nu over for Politico.

Kandidaterne vil blive partigruppens frontfigurer under valgkampen og derfor også blive bragt i spil i kampen om en række EU-topposter, der bliver ledige i år. Det gælder for eksempel Jean-Claude Junckers formandspost for EU-Kommissionen, Donald Tusks’ præsidentpost for Det Europæiske Råd og Federica Mogherinis stilling som EUs udenrigschef.

De andre store partigrupper i Europa-Parlamentet – den socialdemokratiske og den kristendemokratiske gruppe – har for længst offentliggjort deres spidskandidater til kommissionsformandsposten, men de har hver kun nomineret én person, som skal køres i stilling til posten.

Det har ALDEs Team Europe imidlertid nægtet. Herfra har det nemlig lydt, at kommissionsformandsposten alligevel skal afgøres af EUs stats- og regeringschefer.

Sammen med Vestager står også den belgiske premierminister Guy Verhofstadt, eks-kommissæren Emma Bonino fra Italien, tyske Nicola Beer fra FDP-partiet, spanske Luis Garicano fra Ciudadanos, slovenske Violeta Bulc, som er transportkommissær, og ungarske Katalin Cseh, som har stiftet og står i spidsen for Ungarns Momentum-parti.

Tidligere i marts forklarede Vestager til Berlingske, at holdet af spidskandidater skal repræsentere »den brede liberale tanke«:

»For bedre at repræsentere mangfoldigheden i Europa stiller vi med et hold,« sagde Margrethe Vestager dengang.

Da interviewet fandt sted, ville den danske konkurrencekommisær dog ikke løfte sløret for, om hun selv ville være at finde på holdet af kandidater.

Da Berlingske spurgte hende, om hun er interesseret i jobbet som kommissionsformand, fastholdt hun, at hun helst vil blive endnu en valgperiode i EU som konkurrencekommisær:

»Jeg har faktisk sagt mange gange, at jeg helst vil fortsætte her, fordi jeg synes, vi er midt i noget,« sagde hun blandt andet.

Og om sandsynligheden for kommisionsformandsposten sagde hun:

»Det forudsætter jo, at der var nogen, der ville støtte mig som kommissionsformand til at starte med. Det er rygter på rygter på rygter på rygter.«

Andre favoritter til formandsposten

Altinget vurderer i en analyse, at Vestager formentlig vil fastholde den linje gennem valgkampen også – på trods af, at hun nu er en slags spidskandidat til kommissionsformandsposten. I stedet peger Altinget på kristendemokraternes spidskandidat Manfred Weber og EUs Brexit-forhandler Michel Barnier som favoritterne til formandsposten.

Politico fremhæver dog Vestager som en af Bruxelles' mest populære politikere – tidligere i år placerede hun sig på førstepladsen i en meningsmåling over de mest populære kommissærer i Bruxelles – og i februar udråbte The Economist hende som mulig arvtager til kommissionsformandsposten.

Men hvis Vestager skal blive i EU, skal hun først og fremmest have Danmarks statsministers støtte. Lars Løkke Rasmussen signalerede i februar, at han formentlig næppe vil nominere den radikale konkurrence-kommissær, hvis han stadig er statsminister i efteråret, når kommissærerne skal nomineres.

Frem mod valget kommer de syv kandidater fra Team Europe til at deltage i TV-debatter og vælgermøde med de andre europæiske partigruppers frontfigurer. Det gælder EPPs Manfred Weber, som er spidskandidat for kristendemokraterne, Frans Timmermans, som er socialdemokraternes spidskandidat, De Grønnes Ska Keller og Bas Eickhout og de konservative ECR-medlemmers Jan Zahradil.