Verdensnaturfonden: Tab i Amazonas er enestående stort

Amazonas hærges af store skovbrande, og det er fatalt for biodiversitet, dyreliv og verdens klimasystemer.

Amazonas hærges af skovbrande, og de bliver så store, at hverken mennesker eller naturen selv kan slukke dem. Når temperaturerne bliver meget høje, fordamper vand og fugt i skoven, og så brænder alle træer, forklarer Bo Øksnebjerg fra WWF Verdensnaturfonden. Bruno Kelly/Reuters Fold sammen
Læs mere

Amazonas, som er verdens største regnskov, står i flammer, og det er en katastrofe. Det slår Bo Øksnebjerg, som er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden i Danmark, fast.

De mange brande i regnskoven har de seneste dage fået stor international opmærksomhed.

Det skete, efter at satellitdata fra Brasiliens Institut for Rumforskning (Inpe) tidligere på ugen viste, at Amazonas har været ramt af et rekordhøjt antal brande i år.

»Hver tiende dyre- og planteart på kloden bor i Amazonas, så det er et af de mest artsrige områder på jorden. Store dele er ikke udforsket endnu, men man anslår, at der er omkring 2,5 millioner forskellige insekter og 16.000 forskellige arter af træer. »

»Tabet er enestående stort. Rent biologisk er det en katastrofe, for i forvejen er verdens dyre- og planteliv i knæ«, siger Bo Øksnebjerg.

Foto: UESLEI MARCELINO.

Foto: CARL DE SOUZA.

Hvert år bliver dele af Amazonas brændt af for at få jord til landbrug, men i år er antallet af skovbrande rekordhøjt.

Der blev registreret omkring 73.000 skovbrande mellem januar og august, mens der i hele 2018 blev registreret under 40.000 brande, viser tal baseret på satellitovervågning.

Skovbrandene i Amazonas truer dyrelivet og biodiversiteten, men Bo Øksnebjerg kalder det en dobbeltkatastrofe for klimaet.

»Vi kæmper i forvejen med klimaforandringer, og det forværres af skovafbrænding, for det er kulstof, som kommer op i atmosfæren. Det svarer stort set til at brænde kul af.«

»Samtidig optager skoven CO2 og omdanner det til ilt. For at bekæmpe klimakrisen skal vi have så meget af vores overskydende CO2 ind i træerne som muligt, så det er katastrofalt, at træerne forsvinder på den her måde,« siger han.

Regnskoven brændes af for at gøre plads til landbrug, men ifølge Bo Øksnebjerg kan det ikke betale sig.

»Uden træer bliver jordens næringsstoffer udvasket, når det regner. Nogle steder kan man dyrke landet i måske 3-7 år, men så bliver den næringsfattig, og til sidst kan man ikke engang gøde sig ud af det.«

»Økonomer har regnet ud, at indtægterne fra landbruget på al den skov i Amazonas, der blev fældet fra 2007 til 2016, kun udgør 0,013 procent af hele Brasiliens bruttonationalprodukt«, forklarer han.

Foto: BRUNO KELLY.

/ritzau/