Verdensmester: Kvinder hører til i køkkenet - og på ryggen

»Sigøjnerkongen« Tyson Fury blev en overraskende sværvægtsverdensmester, men de sportsbegejstrede briter har svært ved at glæde sig over landsmandens boksetriumf, efter at han sidestillede homoseksualitet og abort med pædofili og sagde, at kvinder hører til i køkkenet - og på ryggen.

Havde den britiske mesterbokser Tyson Fury blot kunnet nøjes med at lade næverne tale.. Foto: Rold Vennenbernd/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: ROLD VENNENBERND

LONDON: Briterne elsker sport. De siger, at de har opfundet det meste, og sportens stjerner og begivenheder fylder voldsomt i det britiske samfund.

Ofte kniber det dog med sportslige succesoplevelser, mens briterne i stedet må ty til fortællinger om nationens helt særlige forståelse for ægte sportsånd for at afstive den nationale stolthed. Så en overraskende verdensmester i sværvægtsboksning burde være en tidlig julegave til de sportsbegejstrede briter.

Den lidt ramponerede sportsgren har fortsat global appel, og da Tyson Fury for 14 dage siden erobrede sværvægtstitlen i flere bokseforbund på én gang ved at besejre favoritten Wladimir Klitschsko, var der lagt op til en ny national yndling og en stærk udfordrer ved BBCs julekåring af »årets sportsnavn«.

I stedet har flere end 100.000 briter underskrevet en opfordring på nettet om, at BBC ikke bør invitere Fury til kåringen i Belfast. De færreste kritikere bekymrer sig om den selverklærede »sigøjnerkonges« evner i bokseringen. I stedet er det blevet til en ophedet debat om, hvad offentligt kendte personer i Storbritannien kan tillade sig at sige, og om sportsstjerner absolut skal være rollemodeller. Måske har Fury endda overtrådt loven. På baggrund af en privat anmeldelse har politiet i Manchester indledt en efterforskning af mulig ulovlig brug af »hadefuld tale« om homoseksualitet.

Inden Fury vandt sin boksetitel, sagde han i et interview med Mail on Sunday, at tre ting signalerer djævlens komme:

»En af dem er, at lande legaliserer homoseksualitet, en af dem er abort, og den sidste er pædofili.«

Fury prøvede senere at benægte udtalelserne, men avisen havde det på bånd og offentliggjorde optagelserne. Senere udtalte Fury sig i samme retning til et radioprogram på BBC. Fury erklærede, at han som dybt religiøs og »genfødt kristen« holdt sig til beskrivelsen af dommedag i Det Gamle Testamente:

»Det er, hvad biblen fortæller mig.«

En anden udtalelse om, at kvinder hører til »i køkkenet« og »på ryggen« har heller ikke ligefrem mildnet kritikken. Heller ikke, at han »ville hænge« en søster, hvis hun var løs på tråden.

Avisen The Guardian har i et portræt af bokseren prøvet at komme lidt dybere ind i baggrunden for udtalelserne. Den 27-årige Fury boede indtil for fem år siden i en campingvogn i Morecambe i det nordøstlige England. Han er ud af en slægt af irske og engelske romaer. Faren og andre i familien har gjort sig bemærket som boksere og i markedsslagsmål for penge.

»Vi har måske samme farve og taler måske samme sprog, men dybt indeni er vi helt forskellige. Vi er fremmede væsner,« har Fury sagt om romaernes forhold til andre briter ifølge Guardian.

Han har også givet en malende beskrivelse af sin opvækst:

»Da jeg var dreng, havde vi ikke en almindelig familie. Min far og mor råbte og skreg og slog altid hinanden. Min far havde andre kvinder og andre børn nede ad gaden. Min mor var gravid 14 gange – men kun fire af os overlevede.«

Fury er langt fra en kop te i pausen og et respektfuldt håndtryk efter kampen, men han har vundet titlen. Han har erklæret, at uanset hvad han siger, så »hader han ingen«.

Der skal nok mere til, før briterne for alvor begynder at forstå deres nye mesterbokser.