Verdensmanden fra Perus jungle

Den 77-årige og lettere excentriske Pedro Pablo Kuczynski blev natten til fredag kåret som vinder af et præsidentvalg, der har delt Peru midt over – for og imod favoritten Keiko Fujimori.

Selv om Pedro Pablo Kuczynski med sin fortid som international finansrådgiver og nære bånd til USA repræsenterer alt det, Perus venstrefløj elsker at hade, var alternativet i kampen om præsidentposten værre. Derfor står han nu til at vinde mod alle odds. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

BARCELONA: Pedro Pablo Kuczynski har været med til lidt af hvert i et langt og begivenhedsrigt liv, men givetvis har få dage været mere nervepirrende end de seneste fem. Mens de sidste få procent af stemmerne ved søndagens præsidentvalg blev talt op, skrumpede hans forspring over Keiko Fujimori ind til tæt på ingenting. Og da formanden for den nationale valgkommission natten til fredag, europæisk tid, udråbte Kuczynski som vinder, havde han blot fået 41.122 stemmer flere end sin rival – ud af 18,3 mio .

Sejren til den 77-årige liberale økonom, der først bliver endegyldig, når valgkommssionen har taget stilling til en række angivelige uregelmæssigheder, er så meget desto mere bemærkelsesværdig, fordi ingen gav en rød stillehavsreje for hans chancer. Kuczynski gik kun videre fra valgets første runde i april, fordi et par af de mere oplagte centrumskandidater måtte trække sig, og forud for anden runde var han bagud i meningsmålingerne.

Frygten for, at Keiko Fujimori skulle erobre magten med 2.0-versionen af sin far, den tidligere præsident og kupmager Alberto Fujimoris, højreradikale program, gjorde imidlertid forudsigelserne til skamme. For selv om Kuczynski med sin fortid som international finansrådgiver og nære bånd til USA repræsenterer alt det, venstrefløjen elsker at hade, var alternativet værre.

Spedalskhed og tværfløjter

Og under alle omstændigheder kan de mange, der stemte på Kuczynski af nød snarere end lyst, glæde sig over, at deres efter al sandsynlighed nye præsident er alt andet end kedelig. Når man kikker ned over Kuczynskis alenlange og eksotiske CV, kan det næsten undre, at landsmanden Mario Vargas Llosa endnu ikke har skrevet en murstensroman om hans liv og karriere.

Faderen, den tysk-polske læge Máxime Kuczynski, emigrerede i 1936 til Peru for at forske i tropesygdomme. To år senere blev Pedro Pablo født, og han tilbragte store dele af sin barn- og ungdom på et hospital for spedalske langt inde i Amazonas-regionen Loreto, hvor han bl.a. plejede omgang med den argentinske revolutionære Ernesto »Che« Guevara under en af dennes berømte motorcykelture rundt i Sydamerika.

Moderen, Madeleine Godard, der var fransk-schweizisk lærerinde og faster til filminstruktøren Jean-Luc Godard, sørgede imidlertid for, at livet i junglen blev suppleret med civilisation. Sønnen fik den bedste tænkelige uddannelse, først som elev på skoler i Perus hovedstad Lima og England, senere via økonomi- og statskundskabsstudier ved universiteterne i Oxford og Princeton.

Undervejs nåede han desuden at gå på konservatorium i Schweiz, hvor han tog eksamen som tværfløjtenist – et instrument, han stadig og hellere end gerne underholder med.

Svingdørsakrobat

Hverken musik, jungleeventyr eller for den sags skyld revolutionsromantik inspireret af kontakten med venstrefløjsikoner som »Che« Guevara og Godard kunne imidlertid konkurrere med Kuczynskis interesse for finanssektoren. Efter at have gjort karriere i Verdensbanken blev han i begyndelsen 1970erne partner i en investeringsbank i New York. En globaliseret branche, som han siden kun har forladt til fordel for internationale direktørjobs i mineindustrien og diverse poster i skiftende peruanske regeringer, senest som premierminister under den liberale Alejandro Toledo fra 2005 til 2006.

Kuczynskis livlige trafik i svingdøren mellem regeringsansvar og topposter i det private erhvervsliv har i flere tilfælde vakt mistanke. Det gælder ikke mindst hans rolle i forbindelse med koncessionen af Perus vigtigste naturgasfelt i begyndelsen af 00erne. Ved den lejlighed gik Kuczynski, efter at licitationen var afgjort, direkte fra posten som økonomiminister til et rådgiverjob hos en af koncessionshaverne.

Apokalypsens tre ryttere

Dette og andre mulige lig i lasten tager sig imidlertid ud som drengestreger sammenlignet med beskyldningerne om, at Keiko Fujimoris kampagne er finansieret med hvidvaskede penge fra narkohandel. En sag, der kort før valget tvang en af hendes nære medarbejdere til at træde tilbage, og som Kuczynski udnyttede under den afsluttende TV-debat mellem kandidaterne.

»Narkohandel, korruption og kriminalitet er Apokalypsens tre ryttere. Det er altafgørende at holde afstand til den verden, og at vi ikke kan sættes i forbindelse med hvidvask af penge,« sagde Kuczynski og advarede om, at narkokarteller ville få politisk indflydelse i Peru, hvis ikke han vandt.

Risikoen for det scenarium fik Fujimori-modstanderne op af sofaen, hvilket tilsyneladende lige præcis var nok. Forude venter en svær opgave med at samle det splittede land og forhandle sig til rette med Fujimori-flertallet i kongressen. Men Kuczynski afviser enhver tvivl om, hvorvidt han med sine 77 år har kræfterne til at løse den.

»Jeg er i fin form. Et par af mine tanter blev 98 år, så jeg har stadig 21 år tilbage. Men bare rolig, jeg har ikke tænkt mig at være præsident så længe,« proklamerer Kuczynski.