Verdensledere hylder det afghanske folk

Den store valgdeltagelse ved lørdagens præsidentvalg i Afghanistan bringer glæden frem hos mange af verdens ledere.

Afghanere i kø for at få lov til at stemme ved valget lørdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: FARSHAD USYAN

AFGHANISTAN: På trods af uroligheder og rapporter om uregelmæssigheder på flere valgsteder bliver præsidentvalget i Afghanistan betegnet som en stor succes dagen derpå.

Flere internationale medier melder om en valgdeltagelse tæt på 60 procent af de stemmeberettigede, og det tolker flere verdensledere som et tegn på, at det afghanske folk har omfavnet demokratiet og taget afstand fra Talebans terrorregime.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, mener, at afghanerne har taget et vigtigt ansvar for landets fremtid ved at møde så talstærkt på ved valgstederne på trods af Talebans trusler om blodsudgydelser.

»Valget er afgørende for at sikre en demokratisk fremtid i Afghanistan. Vi vil gerne rose den afghanske befolkning, sikkerhedsstyrkerne og de valgansvarlige for fremmødet ved præsidentvalget,« siger Barack Obama i en pressemeddelelse.

Også den britiske udenrigsminister, William Hague, tager hatten af for den afghanske befolknings mod og vilje til demokrati.

»Det er en stor bedrift af befolkningen, at så mange vælgere, mænd og kvinder, unge og gamle, mødte op for at tage andel i deres lands fremtid,« siger William Hague i en pressemeddelelse.

Inden valgstederne lukkede i Afghanistan lørdag, blev valghandlingen forlænget med en time på grund af det store fremmøde. Ifølge den afgående præsident i Afghanistan, Hamid Karzai, sender valgdeltagelsen et tydeligt signal til Taleban, der blev afsat fra magten i landet i 2001.

»På trods af risikoen for terrorangreb har vores brødre og søstre i hele landet deltaget ved valget. Deres deltagelse er et vigtigt skridt fremad og en succes for Afghanistan,« siger Hamid Karzai ifølge BBC.

Heller ikke i Danmark er det afghanske præsidentvalg gået ubemærket hen. Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) giver på Twitter udtryk for sin glæde.

»Tillykke til Afghanistan! Valgdeltagelse er fundament for demokrati,« skriver ministeren på Twitter, mens NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, i en pressemeddelelse kalder valget et historisk øjeblik for Afghanistan.

Der går sandsynligvis flere uger, før lørdagens valgresultat ligger fast.