Verdenskendt Kony-offer kræver retfærdighed

Det er på tide, at retfærdigheden sker fyldest, mener den berømte forhenværende børnesoldat, Jacob Acaye fra Kony 2012-filmen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af den seneste tid har historien om ugandiske Jacob Acaye rørt millioner af mennesker verden over, som har klikket sig ind på den virale video »Kony 2012«.

I filmen er Jacob blot en dreng med en forfærdelig historie bag sig. Han er blevet bortført af den berygtede krigsherre Joseph Kony, der leder sin egen børnehær Lord’s Resistance Army (LRA), som hærger og voldtager i lande som Uganda, Congo og Sydsudan. I dag er Jacob en ung mand på 21 år, som kræver retfærdighed for de lidelser, Kony og hans mænd har bragt over ham og tusindvis af andre afrikanske børn.

- Nu har det stået på i mere end 26 år. Det beviser, at vi fejler, når det gælder om at løse problemet, siger han til CNN.

Mere end 78 millioner mennesker verden over har været vidne til hans lidelser og til Konys grusomheder, og netop derfor mener Jacob ikke, at kritikken af »Kony 2012«, som er blevet kaldt forsimplet og misforstået, er berettiget. For den har gjort lige det, den skulle, pointerer han: Skabt opmærksomhed omkring en forfærdlig tilværelse for børnesoldaterne.

- Set med mine øjne er kritikken unfair. Hvis den var berettiget, ville jeg ikke være i stand til at gå i skole. Jeg havde ikke noget håb i mit liv, forklarer Jacob om tiden som børnesoldat og fortsætter:

- Jeg nåede til et punkt, hvor jeg sagde »jeg kan dø nu«. Jeg tænkte, at det ville være en øjeblikkelig løsning på mine problemer, siger han til CNN.

Jacob læser i dag jura på universitetet i Ugandas hovedstad Kampala.