Verdensberømte Malalas attentatmænd anholdt i Pakistan

Ti medlemmer af pakistansk talebangruppe anholdt for angrebet på en skolebus, hvor de skød den 15-årige pige Malala, som overlevede og blev verdenskendt.

Malala Yousafzai. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Burton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun blev verdensberømt i løbet af et døgn. Ved lige dele mirakel og lægelig dygtighed overlevede den 15-årige pige årsagen til sin berømmelse - tre skud i hovedet.

Hendes navn er Malala Yousafzai og gik verden rundt, da hun i oktober 2012 sammen med en flok andre piger var på vej hjem fra skole i den afsidesliggende Swatdal idet nordlige Pakistan.

Pludselig sprang en gruppe bevæbnede mænd fra Taleban frem. De standsede bussen, sprang ind og råbte, »Hvem af jer er Malala?«, mens de skød omkring sig. To piger blev lettere såret.

Malala blev ramt af tre skud, to i hovedet og et i nakken,

Som hun bevægende skriver i sin bog »Jeg er Malala«:

»Jeg kommer fra et land, som blev skabt ved midnat. Da jeg var tæt på at dø, var det lige efter middag.«

Fredag meddelte de pakistanske myndigheder ifølge blandt andre BBC, at politiet i samarbejde med militæret og efterretningstjenesten netop har arresteret ti medlemmer af en speciel afdeling af Taleban, og at de mistænkes for at være involveret i drabsforsøget på Malala. Gruppen siges at handle efter direkte ordre fra lederen af den pakistanske taleban-bevægelse, Mullah Fazullah.

Den dengang 15-pige stod på Talebans dødsliste, fordi hun offentligt argumenterede for og kæmpede for pigers ret til skolegang og uddannelse. Fra 2009 skrev hun desuden for BBC en dagbog om livet i Swatdalen under Talebans styre.

Men hvis de langskæggede talebanere havde håbet at have skræmt pigen til tavshed, når det nu ikke lykkedes at slå hende ihjel, tog de fejl.

Malala kæmpede for sit liv og blev fløjet til behandling i London. Hun vandt, men den pris hun har måttet betale er landflygtighed med sin nærmeste familie i England.

Her har hun fortsat sin kampagne for pigers ret til uddannelse, samtidig med at hun passer sin egen skolegang og med sin berømmelse har hun blandt andet også haft mulighed for at stå på talerstolen i FNs generalforsamling. I juli sidste år stod hun rank og rask foran alverden og slyngede sine bødler og deres ligesindede i hovedet, at det, ekstremisterne frygter, »er bøger og blyanter«.

Malala var også nomineret til FNs Fredspris og modtog sidste år EU prestigefyldte menneskerettighedspris, Sakharov-prisen. I Time Magazine blev hun udråbt som en af de mest indflydelsesrige personer i 2013.

I Pakistan siger myndighederne, at der er fundet en liste med 22 navne på prominente personer fra Swatdalen, som gruppen havde planer om at angribe efter Malala.

De mistænkte fremstilles om kort tid for en terrordomstol,« skriver BBC.