Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Findes der liv i rummet? Det er ifølge den verdensberømte fysiker Stephen Hawking det største spørgsmål af alle, og nu vil han og en række forskere sammen med den russiske rigmand Yuri Milner intensivere forsøget på at finde svaret.
På en pressekonference i London mandag lancerede de projektet »Breakthrough Listen«, som skal lede efter intelligent liv væk fra Jorden. Det skriver BBC.
»Et sted i universet er der måske intelligent liv, som kan se vores lys på Jorden og forstår, hvad de betyder. Eller måske vandrer lyset rundt i et livløst kosmos. Uanset hvad, så findes der ikke et større spørgsmål. Det er på tide at forpligte sig på at finde svaret. At søge efter livet væk fra Jorden. Vi er intelligente. Vi er i live. Vi må vide det,« sagde 73-årige Stephen Hawking ifølge BBC via sin talecomputer, som han må tale igennem, fordi sygdommen ALS (amyotrofisk lateral sklerose) har lammet fysikerens krop og stemme.
Projektet bliver kaldt den hidtil mest omfattende søgning efter liv i rummet. Holdet bag vil benytte sig af nogle af verdens mest avancerede teleskoper og forene regnekraften fra millioner af computere i et verdensomspændende netværk.
Forskerne får ti år til alien-jagten, som er finansieret af den russiske IT-milliardær Yuri Milner med 100 millioner amerikanske dollar - svarende til knap 700 millioner danske kroner - fra hans egen lomme.
Yuri Milner har tidligere investeret sine penge i Facebook, og nu vil han indfri en drengedrøm ved at muliggøre forskernes søgen efter menneskets mulige modstykke derude et sted.
Den russiske milliardær forventer ikke, at projektet vil føre til det første møde med rumvæsener. Men ifølge Yuri Milner vil »Breakthrough Listen« give nyttige erfaringer, og måske vil forskerne gøre sig nye, uventede opdagelser, mens de leder efter liv i rummet.
»Jeg har ikke høje forventninger, men eftersøgningen i sig selv vil lære os en hel del. Vi finder måske noget, vi ikke engang leder efter,« siger Yuri Milner ifølge The Washington Post.