Verdensbanken vil hjælpe Afghanistan via indefrosset fond

Verdensbanken vil overføre penge fra genopbygningsfond til FN-organer, der yder humanitær hjælp i Afghanistan.

Økonomien i Afghanistan er forværret siden den islamistiske Talebanbevægelse overtog regeringsmagten i august, men også før den tid var landet blandt de fattigste i verden. I 2019 havde Afghanistan et bnp per indbygger på lidt over 500 dollar. Til sammenligning var det danske bnp per indbygger samme år på næsten 60.000 dollar ifølge Verdensbanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMAD SAHEL ARMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdensbankens bestyrelse har godkendt en overførsel på 280 millioner dollar fra en indefrosset Afghanistan-fond til to FN-organisationer.

Det oplyser to kilder med indsigt i sagen til nyhedsbureauet Reuters.

Overførslen af penge fra Afghanistans Genopbygningsfond, der administreres af Verdensbanken, skal godkendes af fondens 31 donorlande.

Først derefter kan beløbet, der svarer til 1,84 milliarder kroner, blive kanaliseret videre til FN's Fødevareprogram og UNICEF. Ifølge kilderne skal donorlandene drøfte sagen på et møde fredag.

Den 39 millioner store befolkning i Afghanistan lever under en økonomi på kanten af afgrunden.

Desuden står de over for en vinter med mangel på fødevarer og voksende fattigdom, tre måneder efter at Taleban overtog magten i august, og de internationale styrker trak sig ud af landet. Det skriver Reuters.

Siden magtovertagelsen har adskillige lande og internationale organisationer indefrosset aktiver, som den afghanske stat har placeret i udlandet, eller tilbageholdt økonomiske bidrag til Afghanistan.

USA, Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF) har tidligere afskåret det nye styre i Kabul fra at få adgang til over 9,5 milliarder dollar i lån, finansiering og aktiver, skriver det arabiske medie Al-Jazeera.

Før Taleban sendte landets internationalt anerkendte regering ud af vagten, blev penge fra genopbygningsfonden med det officielle navn Afghanistan Reconstruction Trust Fond (ARTF) brugt til blandt andet at støtte statens løbende udgifter.

ARTF blev etableret i 2002 med Danmark som et af donorlandene. Året forinden - i oktober 2001 - var den daværende Taleban-regering blevet væltet af internationale styrker anført af det amerikanske militær.

Meget få lande har formelt godkendt Taleban som Afghanistans retmæssige regering. Den diplomatiske isolation er ifølge Al-Jazeera en hæmsko for at udvikle økonomien.

/ritzau/