Verdens yngste nobelprismodtager er på forsiden af Vogue

Aktivisme gør sig ikke godt på Twitter, lyder det fra Malala Yousafzai i interview med modemagasinet Vogue.

Malala fik i 2012 verdens opmærksomhed, da hun blev skudt i hovedet af den militante talibanbevægelse (Arkivfoto). Miguel Schincariol/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den pakistanske aktivist Malala Yousafzai, der som 17-årig modtog Nobels fredspris, er på forsiden af modemagasinet Vogues juliudgave.

Under overskriften »Malalas ekstraordinære liv - overlever, aktivist, legende« taler den i dag 23-årige nobelprismodtager blandt andet om aktivisme, Twitter og sit forhold til andre unge aktivister.

»Jeg ved, hvilken styrke en unge pige bærer i sit hjerte, når hun har en vision og en mission,« siger Malala, som hun ofte blot omtales som.

Hun er venner med den 18-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg og 21-årige Emma González, der kæmper for skærpet våbenkontrol i USA.

Både Thunberg og González rådfører sig med Malala, skriver Vogue.

Malala fik Nobels fredspris i 2014 for at arbejde for alle børns ret til uddannelse. Hun delte prisen med den indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi, der blev æret for sin kamp mod børneslaveri.

Hun er den yngste modtager af Nobels fredspris nogensinde.

Siden dengang har hun fortsat ihærdigt som aktivist.

I det nye interview med Vogue taler Malala om aktivisme og siger blandt andet, at hun ikke mener, at det bør associeres med Twitter.

»Lige nu forbinder vi aktivisme med tweets. Det skal ændre sig, fordi Twitter er en fuldstændig anden verden,« siger hun til modemagasinet.

Malala fik i 2012 verdens opmærksomhed, da hun som 15-årig blev skudt i hovedet af den militante talibanbevægelse efter at have kæmpet for pigers ret til at gå i skole i sit hjemland, Pakistan.

Hun overlevede angrebet, efter at hun blev behandlet på et pakistansk militærhospital og senere fløjet til Storbritannien for at få flere operationer.

I januar 2013 blev hun udskrevet, og på sin 16-års fødselsdag 12. juli samme år talte hun ved FNs Generalforsamling i New York om vigtigheden af pigers ret til uddannelse. 600 unge fra hele verden deltog.

/ritzau/