Verdens mest dødbringende snigskytte - de kaldte ham »Den Hvide Død«

En brite holder angiveligt i dag den makabre rekord. Men Simo Häyhä fra Finland regnes for at være historiens mest dødbringende skytte.

Simo Häyhä. Foto: Wikimedia Commons. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gik galt, da Sovjetunionen i 1939 med militær magt gik ind i Finland, og det var ikke kun på grund af en særdeles hård vinter. En del af kommunisternes fejlslagne invasion tilskriver historien nemlig en enkelt finne, der spredte frygt i den Røde Hærs geledder.

Simo Häyhä er af samme grund bedre kendt under sit tilnavn, »Den Hvide Død«, og med sin Mosin Nagant M91-riffel dræbte han angiveligt 505 mennesker under Vinterkrigen. Klædt i hvidt camouflagetøj lå han på lur i sneen og skød de sovjetiske soldater, der kom på skudhold.

Efter sigende foretrak Simo Häyhä et simpelt sigtekorn af jern frem for et kikkertsigte. På den måde undgik han, at linsen reflekterede solens stråler og afslørede hans gemmested.

Gennem 100 dages finsk vinter terroriserede han de sovjetiske tropper, som svarede igen med artilleri og egne snigskytter. Til sidst, 6. marts 1940, fik én af dem ram på Simo Häyhä med en eksploderende patron, der ødelagde den ene side af hans ansigt.

Efter 11 dage i koma vågnede »Den Hvide Død« angiveligt på den samme dag, som Rusland og Finland underskrev en fredsaftale og afsluttede krigen.

I alt kostede Vinterkrigen i løbet af 14 måneder op mod 250.000 sovjetiske og 70.000 finske soldater livet. Godt 1.000 danskere kæmpede i krigen på finsk side. Udover Simo Häyhä blev den russiske invasion af Finland besværliggjort af en særligt hård vinter med temperaturer ned til 20-40 minusgrader.

»Snigskyttepigen«

Få år efter Vinterkrigen fik Sovjetunionen imidlertid sin egen snigskytte med historisk dødelig statistik. Lyudmilla Pavlichenko beskrives som den mest dødelige kvindelige snigskytte nogensinde.

Som 25-årig havde hun angiveligt dræbt 309 tyske soldater ved Østfronten under Anden Verdenskrig, herunder 36 tyske snigskytter. I 1942 rejste hun til USA for at opfordre unge amerikanske mænd til at lade sig indskrive i hæren og tage del i kampen mod nazisterne.

Overfor amerikansk presse, som gav hende tilnavnet »Snigskyttepigen«, forklarede Lyudmilla Pavlichenko dengang sit forhold til arbejdet:

»Hver tysker, som lever videre, vil dræbe kvinder, børn og gamle. Døde tyskere er harmløse. Når jeg dræber en tysker, redder jeg liv.«

En anden sovjetisk snigskytte under Anden Verdenskrig, Ivan Mikhailovich Sidorenko, overgik imidlertid hendes drabstal. Han kæmpede på den baltiske front og dræbte ifølge historiske kilder omkring 500 fjendtlige soldater.

I dag holdder en brite angiveligt den makabre snigskytterekord for flest dræbte fjender på slagmarken. Vedkommende er unavngiven, men ifølge avisen The Sun har en mandlig, britisk korporal ifølge en anonym kilde foretaget »173 bekræftede drab«.

Det vil i givet fald gøre ham til nutidens mest dødelige snigskytte. Briten har ifølge avisen været udstationeret i Nordirland, Afganistan og Irak.

Historien i The Sun kommer i kølvandet på medieomtalen af biografsuccesen »American Sniper«, som er baseret på den amerikanske snigskytte Chris Kyles histrorie.

Chris Kyle blev myrdet for to år siden af en ven og Irak-veteran med psykiske problemer på en skydebane i USA. Før sin død nåede han at dræbe 160 mennesker med sin riffel i Irak for USAs hær.