Verdens måske mest berømte fange er blevet løsladt: O.J. Simpsons første skridt i friheden

Han var engang en af de største football-stjerner i USA - lige indtil han endte som midtpunkt i en af verdens mest omtalte drabssager. Nu er O.J. Simpson blevet prøveløsladt efter ni år bag tremmer.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kort efter midnat natten til søndag kunne O.J. Simpson, der i dag er 70 år, tage sine første skridt ud i nattemørket som en fri mand efter at have siddet fængslet i Lovelock Correctional Center i Nevada i ni år for væbnet røveri.

Efterfølgende har Nevada Department of Corrections delt en kort video på Facebook af den tidligere sportsstjerne, der forlader fængslet.

På et andet billede ser man O.J. Simpson skrive under på sine løsladelsespapirer.

Da O.J. Simpson forlod fængslet, sagde personalet - som de altid gør - i deres afskedshilsen:

»Kom ikke tilbage.«

Til New York Daily News fortæller en talsperson for Lovelock Correctional Center - Brooke Keast - at O.J. Simpson svarede:

»Det har jeg ingen planer om.«

Brooke Keast har tidligere søndag fortalt til nyhedsbureauet AP, at O.J. Simpson blev løsladt natten til søndag kort efter midnat for at undgå for meget medieopmærksomhed. Det vides ikke, hvor han tog hen som det første som en fri mand.

»Jeg har ingen information om, hvor han er på vej hen,« sagde hun til AP.

O.J. Simpson var et af de allerstørste navne i USA, da han var professionel sportsstjerne. Samtidig var Orenthal James - som O.J. står for - legemeliggørelsen af den sorte drøm, da han gik fra fattige kår til superstjerne i amerikansk fodbold og skuespiller.

Men det hele ramlede i 1994, da hans eks-konen Nicole Brown Simpson og hendes ven, Ron Goldman, blev fundet knivdræbt den 12. juni.

Kort efter kunne amerikanerne på direkte tv se O.J. Simpson i en vild flugt fra politiet i sin hvide Ford Bronco, efter han var blevet tiltalt for det brutalte dobbeltdrab. Siden blev han frifundet, efter retssagen var blevet fulgt tæt i amerikanske og internationale medier. Han blev dog senere i en civil retssag fundet ansvarlig for sin ekskones og Ronald Goldmans dødsfald og dømt til at betale 33,5 millioner i erstatning til de efterladte familier.

Artiklen fortsætter under billedet.

Arkivfoto. O.J. Simpson under rettergangen i Las Vegas den 16. september 2008.    Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL GLUSKOTER / POOL.

Nogle år senere blev han anholdt endnu engang - denne gang for væbnet røveri i Las Vegas i 2007. Sammen med fem andre mænd, hvoraf flere var bevæbnede, konfronterede han to forhandlere af sportssamlerobjekter i et hotelværelse i den amerikanske spilleby.

Formålet var at stjæle nogle af hans egne sportspræmier og klenodier fra hans karriere.

Siden 2008 har han siddet fængslet for røveriet, og i sommer blev det besluttet, at han kunne prøveløslades, efter han havde afsonet sin minimumsstraf på ni år. Maksimumsstraffen var på 33 år.

»Jeg har afsonet min straf, og jeg har gjort det så godt og respektfuldt som nogen anden,« sagde O.J. Simpson ifølge Reuters under høringen om prøveløsladelsen i juli og tilføjede:

»Intet af det her ville være sket, hvis jeg havde haft bedre dømmekraft.«

De fire personer i panelet besluttede at give ham tilladelse til at blive prøveløsladt den 1. oktober. De lagde blandt andet vægt på, at Simpson havde fulgt reglerne i fængslet, at han ikke tidligere var dømt, og at han udgjorde en minimal risiko for offentligheden.

O.J. Simpson skal være under opsyn de næste fem år.