Verdens længste glidebane skal redde økonomien for OL-kunstværk

Londons OL-vartegn får nu selskab af en rekordlang rutsjebane. Det vækker nok glæde blandt børn og andre legeglade sjæle, men ikke hos skaberen af den tårn­høje skulptur – han vil kunne sondre mellem kunst og tivoli.

Londons OL-vartegn bliver får nu selskab af en rekordlang rutsjebane.  Det vækker nok glæde blandt børn og andre legeglade sjæle, men ikke hos skaberen af den tårn­høje skulptur – han vil kunne sondre mellem kunst og tivoli. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er i hvert fald to måder at betragte Londons olympiske vartegn på – eller måske snarere tre. Det 114 meter høje, røde tårn af sammenflettede stålkonstruktioner var tænkt som et arkitektonisk kunstværk såvel som et udsigtspunkt for den olympiske by og Østlondon. »ArcelorMittal Orbit« blev rejst som skulptur i 2011 i forbindelse med Londons olympiske lege året efter, men nu er tårnet på vej til også at blive London-forlystelse.

Den tvetydige status træder tydeligt frem på hjemmesiden, der promoverer Orbit-tårnet: »Nyd udsigten fra Storbritanniens højeste skulptur«, står der for straks at blive efterfulgt af ordene: »Nu kan man købe billetter til rutsjebanen! Oplev verdens højeste og længste tunnelrutsjebane – Londons nyeste forlystelse«.

Rutsjeturen vil foregå på særlige måtter, hvor man på rundt regnet 40 sekunder vil glide gennem 178 meter rør med et fald på 76 meter.

Rutsjebanen åbner 24. juni, dagen efter den britiske EU-afstemning. Ved et pressemøde i forbindelse med åbningen af billetsalget til glideturen var der dog kun lunken støtte fra kunstneren bag Orbit-tårnet, Anish Kapoor. Han erklærede, at beslutningen om rutsjebanen var noget, som han var blevet »prakket på« af Boris Johnson, der efter to perioder som Londons borgmester ikke stillede op ved lokalvalget i torsdags.

»Jeg var nødt til at træffe en beslutning. Skulle jeg tage kampen med borgmesteren, eller var der en snedigere måde at gøre det på. Det har hele tiden været borgmesterens ønske at få en rutsjebane, men han fortalte mig det ikke,« sagde Anish Kapoor ifølge The Times.

Den britisk-indiske kunstner, Anish Kapoor (TV), som i sin tid skabte Orbit-tårnet, føler, at han er blevet påduttet rutschebanen af den afgående London-borgmester. Derfor betingede Kapoor sig, at det blev den belgiske rutsjebanekunstner Carsten Höller, som fik lov at inkorporere den 178 meter lange glidebane i den nye London-forlystelse.?Foto: Toby Melville/Reuters Fold sammen
Læs mere

Kunstneren valgte at give sig på »ærefuld« vis ved at kræve rutsjebanen konstrueret med hjælp fra den belgiske kunstner Carsten Höller, der tidligere har eksperimenteret med rutsjebaner som kunst i blandt andet Tate Modern i London. Anish Kapoor mener, at projektet er lykkedes, når det nu skulle være, men han er fortsat kritisk.

»Jeg forstår, at det nu bliver drevet som en såkaldt forlystelse. Det har jeg et problem med,« forklarer den britisk-indiske kunstner, der gerne ser, at man fortsat kan betragte tårnet som kunst:

»Ved at præsentere det som en tivolitur blander vi tingene sammen.«

Det omstridte Orbit-tårn blev udtænkt af Boris Johnson. Den konservative politiker fik den indiske milliardær og stålproducent med bopæl i London Lakshmi Mittal til at levere stålet og sponsorere tårnet med omkring 150 millioner kroner, mens yderligere omkring 30 millioner offentlige kroner blev puttet i projektet. Det var meningen, at udsigtstårnets betalende gæster skulle finansiere driften og vedligeholdelsen, men med langt under det forventede antal solgte billetter kørte tårnet sidste år med et underskud i omegnen af fem millioner kroner. Nu skal glideturene så tjene de tabte penge ind.

Boris Johnson har til Daily Telegraph sagt, at han fortsat synes, at tårnet er en fantastisk idé:

»Nu er vi ved at tilføje en ny dimension – verdens højeste og længste rutsjebane – og vi håber at tiltrække folk, der vil have spænding, og kunstelskere.«

Construction workers install sections on 'The Slide at the ArcelorMittal Orbit' structure in Queen Elizabeth Olympic Park in London, Britain, April 26, 2016. Belgian artist Carsten Holler is installing the slide onto British-Indian artist Anish Kapoor's ArcelorMittal Orbit. REUTERS/Toby Melville Fold sammen
Læs mere

Angiveligt håbede Johnson også, at tårnet ville blive et kært minde om olympiaden – og måske også om Boris Johnson. Et monument på linje med Eiffeltårnet eller Frihedsgudinden. Den ambition er i øjeblikket et godt stykke uden for rækkevidde, men med åbningen af rutsjebanen dagen efter EU-afstemningen har Johnson, der fører kampagne for at få briterne ud af EU, til den tid muligvis givet briterne andet at tænke på.