Verdens kendte og glemte konflikter

Flere væsentlige konflikter bliver helt glemt i medierne. Dermed er incitamentet for det internationale samfund og politikere til at løse konflikterne meget ringe. Men glemsomheden kan også have en fordel, påpeger forsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Billeder fra konflikterne i Ukraine, Syrien og Irak fylder de danske medier. Vi hører dagligt om de voldsomme kampe, der finder sted i lige netop disse områder.  Men hvad med de konflikter, vi ikke hører om?

Har du hørt om Myanmars tre territorielle konflikter eller de mange kidnapninger i borgerkrigen i Baluchistan i Pakistan? Hvis du har, så har det ikke været i de danske medier inden for de sidste to år.

En Infomedia-søgning på de igangværende konflikter viser, at der ikke er skrevet en eneste artikel om konflikten i Baluchistan i perioden 2013-2015, det til trods for, at BBC estimerer, at flere hundrede er blevet kidnappet og dræbt siden 2012.

En søgning på de tre etniske konflikter i Myanmar, hvor over 100.000 er blevet fordrevet siden 2011, gav kun tre resultater, to af disse artikler omhandlede udelukkende, at kinesiske civile fejlagtigt var blevet ofre for burmesiske bomber.

Spørger man Therese Pettersson, der er projektleder på Uppsala Conflict Data Program, er det et problem, at nogle konflikter ikke bliver taget op i medierne.

»Det største problem ved glemte konflikter er, at der enten ikke er noget incitament for det internationale samfund til at handle eller, at incitamentet er meget lavt. Derudover, når der ikke er nogle journalister, der kan rapporterer fra konflikterne, så vil de krigsforbrydelser, der bliver begået af de involverede parter ikke blive dokumenteret, hvilket kan gøre det svære, at retsforfølge de ansvarlige efterfølgende,« forklarer hun.

Der er dog forskere, der mener, at det kan være en fordel for en konflikt at blive glemt.

»Hvor medieopmærksomhed kan være godt og nødvendigt for at rejse penge og politisk interesse omkring alvorlige nødsituationer, er mere opmærksomhed ikke nødvendigvis et gode, da det tvinger politikere (vestlige politikere red.) til at handle i en situation, hvor det ikke er særlig klart, hvad der kan gøres,« forklarer Finn Stepputat, forsker ved DIIS, i en mail til Berlingske.

Han fremhæver Afghanistan, som et eksempel på et land, der har været genstand for mediernes fokus, men hvor det endnu ikke er lykkedes at løse den politiske konflikt i landet.

Se grafik: De kendte og de glemte konflikter