Verdens højeste kirketårn er truet af … pis

I 1985 blev den 12-årige Sharbat Gula verdensberømt som den afghanske flygtningepige med de grønne øjne, der prydede forsiden af National Geographic. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Der er kun en ting, der er værre end at folk taler om èn, og det er, at de ikke taler om én, sagde Oscar Wilde.

Det udsagn kan den australske teenager Ali Ziggi Mosslmani dog ikke tilslutte sig, og han hiver en række medier i retten med anklager om æreskrænkelse, efter at de har gjort sig morsomme over hans frisure.

Det hele begyndte ved en fødselsdagsfest, hvor en professionel fotograf tog et billede af »Ziggy« – som han kaldes til daglig – og hans temmelig aparte hårpragt, der er millimeterkort indtil nakken, hvor den munder ud i en imponerende svenskernakke.

Resultatet er så iøjenfaldende, at fotoet gik viralt på de sociale medier og selv professionelle medier som Daily Mail, Sydney’s Daily Telegraph og Australian Radio Network bragte det under diverse overskrifter og fotomanipulationer, der alle gjorde sig lystige over ungersvenden.

En dommer har nu indvilliget i en retssag, men har i sine indledende bemærkninger skudt de fleste af Ziggys anklager om, at han latterliggøres som »grotesk grim« ned, skriver The Guardian.

… anholdelse

I 1985 blev den 12-årige Sharbat Gula verdensberømt som den afghanske flygtningepige med de grønne øjne, der prydede forsiden af National Geographic.

Billedet blev taget året før af fotografen Steve McCurry, der besøgte Sharbat og hendes familie i den pakistanske flygtningelejr, de boede i efter den russiske invasion af Afghanistan. Nu er hun blevet anholdt i Pakistan anklaget for at være i besiddelse af falske ID-papirer, skriver BBC.

Afghanere flygter i stor stil fra deres nært sammenbrudte hjemland, hvilket har fået Pakistan til at slå hårdere ned på falske papirer. Sharbat Gula, der altså er flygtet til Pakistan for anden gang i sit liv, risikerer i værste fald 14 års fængsel.

Steve McCurry udtrykker på Instagram sin modstand mod anholdelsen og lover at yde Sharbat al den hjælp, han kan.

»Hun har lidt gennem hele sit liv og hendes anholdelse er en grov overtrædelse af hendes menneskerettigheder,« skriver han.

… og offentlig vandladning

Verdens højeste kirketårn er på vej til at bryde sammen som Jerikos mure, dog af en noget mindre spektakulær årsag, nemlig – ja undskyld udtrykket – pis.

Hele 162 meter rejser tårnet i den tyske by Ulm sig, og imponerende ser det ud. Desværre tiltrækker det foruden turister tissetrængende festaber i en sådan grad, at den salt- og syreholdige urin nu risikerer at undergrave hele fundamentet, skriver CNN.

Byen har nu fordoblet bøden for offentlig vandladning og indsat flere betjente omkring kirken, men indtil videre falder de gyldne dråber stadig på det arkitektoniske mesterværk.