Verdens første malaria-vaccine kan snart være klar

Foto: MAURICIO FERRETTI

Verdens første vaccine mod malaria kan være klar allerede til oktober, efter forsøgsresultater har bekræftet, at vaccinen potentielt kan forhindre millioner af tilfælde af den dødelige sygdom hvert år. Det skriver det medicinske tidsskrift The Lancet ifølge avisen The Independent.

Forskere fortæller, at vaccinen har vist sig effektiv på mere end hvert tredje barn, hvis den første dosis bliver givet, mens barnet er mellem fem og 17 måneder.

Den myggebårne sygdom dræber næsten 600.000 mennesker om året især i Afrika syd for Sahara, og sygdommen rammer især børn under fem år.

Dødeligheden er faldet i de seneste år takket være bedre adgang til myggenet og malariamedicin. Dog betragtes en effektiv vaccine som den manglende brik i puslespillet i de globale bestræbelser på at kontrollere sygdommen.

Forsøgene med den nye vaccine begyndte allerede i 2009, og vaccinen er hidtil blevet testet på 15.459 børn og spædbørn fra blandt andet Burkina Faso, Gabon, Ghana, Kenya, Malawi, Mozambique og Tanzania.

BNB