Verdens ekstreme fattigdom på retur

Ambitionen om at halvere ekstrem fattigdom inden 2015 bliver indfriet, viser ny FN-rapport.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK GARTEN / UN PHOTO HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter års indsats er antallet af fattige i verden markant faldende. Det fremgår af en statusrapport, som FNs generalsekretær Ban Ki-moon fremlægger senere i dag i Genève.

I 2000 enedes FN om otte Millennium Development Goals (MDG), også kaldet 2015-mål, for bekæmpelse af fattigdom og sygdom. Med fire år til deadline anslår FN, at andelen af ekstremt fattige vil falde til 15 pct. af verdens befolkning i 2015 målet hed 23 pct.

Stine Bosse, tidligere Tryg-direktør, fungerer som »ambassadør« for MDG, bl.a. i selskab med Bob Geldorf og Bill Gates. Hun glæder sig over fremskridtene, men efterlyser at Danmark investerer og samarbejder endnu mere med bl.a. afrikanske lande. Det er strengt nødvendigt for udviklingslandenes fortsatte fremgang, men også for vores egen velstand. Indsatsen hæmmes dog af de seneste ti års »forsigtige og mistroiske« danske tilgang til omverdenen, eksemplificeret i debatten om udlændinge og grænsekontrol, mener hun.

»Danmark har lige nu inderligt behov for arbejdspladser og samarbejdsforbindelser. Verden er fyldt med begge dele, men kun hvis vi holder op med at lukke os om os selv,« siger hun.

FN-rapporten viser, at købekraften i de fattige lande er stigende. I Kina og Indien alene er 875 mio. mennesker løftet over fattigdomsgrænsen på 6,50 kr. om dagen, men også afrikanske lande er med. F.eks. er antallet af små børn, der dør årligt, faldet med over fire mio. siden 1990. I det sydlige Afrika er antallet af børn, der går i skole, øget med 18 procentpoint, mens mæslingedødsfald er faldet til en fjerdedel. Fremskridt, som ikke må føre til slendrian, understreger Ban Ki-moon.

»Vi har stadig lang vej at gå for at styrke kvinder og beskytte de mest sårbare (..) Fra nu til 2015 skal vi sikre, at vores løfter bliver overholdt,« fastslår FN-generalsekretæren i rapportens forord.

Fremskridtene på det tidligere så håbløse kontinent, Afrika, tog fart omkring 2000, siger Holger Bernt Hansen, professor i Afrika-studier.

»Efter kommunismens endelige fald kom der en ny politisk dagsorden mange steder i Afrika, med markedsøkonomi til civilsamfundet og demokratiske reformer. De rige lande skiftede også bistandsstrategi de begyndte at stille politiske krav og opstillede konkrete mål,« siger han bl.a. med henvisning til FNs 2015-mål.