Verdens dyreste OL

Det bliver det dyreste OL nogensinde. Men alligevel fylder det ikke meget i den kinesiske økonomi.

Smoggen indhyldede også det nationale stadion i juni måned, da Berlingske Tidendes fotograf Christian Als var i Beijing. Og problemet er ikke blevet løst her ti dage inden OL går i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OL i Beijing bliver grønt. Og gult, blåt, rødt og hvidt. I alt er der sat 40 millioner blomster ud i byen. Der hænger blomsterkasser på motorvejsbroerne. De står langs de brede seks-sporede veje. I parkerne. Overalt.

Og ved siden af de 22,7 millioner træer, der også er sat ud over alt i byen.

Den slags detaljer koster penge. Selv om det ikke er den største udgift i budgettet, er det med til at gøre OL i Beijing til det dyreste nogensinde. Regningen kan komme til at ende helt oppe omkring 200 milliarder kroner.

Alligevel vil det ikke kunne mærkes på den kinesiske økonomi. Analytiker regner heller ikke med, at Kina vil blive ramt af de samme økonomiske tømmermænd, som ramte Athen efter legene i 2004.

Mange af de 200 milliarder kroner er gået til at bygge infrastruktur, som ikke forsvinder når OL slutter den 24. august. For eksempel den nye terminal tre i Beijings lufthavn, der koster cirka 14 milliarder kroner. Eller de tre nye linjer, som byens undergrundsbane er blevet udvidet med, og som kostede lidt over 15 milliarder. Derudover kommer alle de olympiske sportsfaciliteter. Prisen på dem er cirka 11 milliarder kroner. Og endelig kommer alt det andet. Det er investeringer i miljøet, sikkerheden og selve driften af den olympiske maskine.

Der er dog stadig ingen officielle tal for, hvor meget OL i Bejing kommer til at koste. Arrangørerne bag OL i Beijing, Beijing Organizing Committee (BOCOG), siger at man først kender det samlede regnestykke, når legene er forbi. Og at man ikke har nogen midlertidige regnestykker.

Ifølge et overslag fra Beijing Olympic Economy Research Center, der er en statslig institution, kommer legene alt i alt til at koste cirka 200 milliarder kroner.

Men selv om der stadig ikke er noget præcist tal for, hvor dyrt det kinesiske OL bliver, kommer det ikke til at fylde meget i den kinesiske økonomi, som man forventer får et bruttonationalprodukt på 18 billioner kroner i 2008. Kina har kort sagt råd til at holde OL.

»Legene vil have en meget lille effekt på den kinesiske økonomi,« siger Qian Xiangjing, der er chefanalytiker hos CITIC Kington Securities. Han siger, at mange af investeringerne i for eksempel infrastruktur og miljøforbedringer er langsigtede, og derfor rækker ud over OL.

Han er heller ikke bange for, at landet bliver ramt af økonomiske tømmermænd efter OL. På trods af problemer med inflationen og stigende råvarepriser, har Kina alt i alt en sund økonomi, siger Qian Xiangjing:

»Hele verdens øjne er rettet mod den økonomiske udvikling i Kina, så investeringerne vil fortsætte med at komme,« siger Qian Xiangjing.