Verdens ældste mand er Holocaust-overlever

Verdens ældste mand, 112-årige Israel Kristal, overlevede mødet med nazisternes koncentrationslejr Auschwitz.

Israel Krystal bor i byen Haifa i Israel,?men blev født i Zarnow i Polen i 1903. Den 112-årige, der er den ældste nu­levende mand, har levet gennem et utal af krige og overlevede kun med nød og næppe nazisternes udrensninger under Anden Verdenskrig. Foto: Abir Sultan Fold sammen
Læs mere

I sit 112 år lange liv har han overlevet begge verdenskrige og siddet fanget i flere koncentrationslejre – heriblandt den berygtede Auschwitz i Polen.

For nylig annoncerede Guinness World Records, at Israel Kristal, der i dag er præcis 112 år og 181 dage gammel, er verdens ældste nulevende mand. Og det viser sig, at den nye rekordindehaver er en overlevende fra Holocaust.

Israel Kristal blev født ind i en jødisk-ortodoks familie i Zarnow i Polen 15. september 1903 og er i dag bosat i det land, han deler navn med.

Da Anden Verdenskrig brød ud i Europa med Tysklands invasion af Polen i 1939, boede Israel Kristal med sin kone og to børn i byen Łódź, som nazisterne omdannede til en ghetto for jøder. Efter fire år i ghettoen blev familien skilt ad, og Kristal blev sendt til Auschwitz. I de kommende år blev han brugt som slavearbejder i flere forskellige koncentrationslejre.

Kender ikke hemmeligheden

Både hans kone og to børn mistede livet under Holocaust, men Israel Kristal overlevede. Han blev reddet af de allierede i maj 1945 – på det tidspunkt vejede han kun 37 kilo og var tæt på at dø.

Da krigen var slut, giftede han sig igen og fik en søn, og i 1950 emigrerede familien til Haifa i Israel. Siden er familien vokset, og Kristal har i dag flere børn og adskillige børnebørn, oldebørn og tipoldebørn.

For nylig fik Israel Kristal overrakt et certifikat af Guinness World Records, der beviser, at han er verdens ældste mand. Kristal selv har ikke nogen forklaring på, hvordan det er lykkedes ham at blive så gammel.

»Jeg kender ikke hemmeligheden bag et langt liv. Jeg tror, at alt er bestemt på et højere sted, og vi får aldrig at vide hvorfor. Der har levet mænd, som er klogere, stærkere og flottere end mig, og som ikke længere er i live. Alt, hvad vi kan gøre, er at arbejde så hårdt som muligt og genopbygge det, vi har tabt,« sagde Israel Kristal ifølge Guinness World Records, da han fik overrakt certifikatet.

Den forhenværende rekordindehaver, 112-årige Yastutaro Koide fra Japan, døde tidligere på måneden.

Rekorden som verdens ældste kvinde indehaves af amerikaneren Susannah Mushatt Jones, der er hele 116 år gammel.