Verden satte en række miljømål for ti år siden: I dag er ingen af dem nået

En ny FN-rapport følger op på de biodiversitetsmål, som verden satte sig for ti år siden. Ikke et eneste af dem er nået til fulde.

Over 60 procent af verdens koralrev er truede – hovedsagelig på grund af overfiskeri og klimaforandringer. For ti år siden satte verden et mål om at minimere truslen mod koralrevene. Men det mål er ikke nået. Fold sammen
Læs mere
Foto: William West/AFP/Ritzau Scanpix

Koralrevene skulle beskyttes. Forureningen i havene skulle reduceres. Nye skove skulle plantes. Og der skulle skæres ned på det globale plastikaffald, som ofte ender i havene.

Sådan lød nogle af de ambitiøse såkaldte Aichi-mål, som FN satte for ti år siden på et topmøde i Japan. Hvis verdens lande levede op til dem, ville det styrke den globale biodiversitet.

Men sådan gik det ikke. Ifølge en ny FN-rapport er der nemlig ikke nogen i verden, som har nået et eneste af biodiversitetsmålene til fulde. Det skriver The Guardian.

Ifølge rapporten, som bliver trykt senere på måneden, er det dog gået fremad på visse områder. Men det overordnede billede er stadig grumt:

  • Der er mindre skov i verden nu, end der var for ti år siden.
  • Flere dyrearter risikerer udryddelse på grund af klimaforandringer og menneskelig aktivitet i naturen.
  • 60 procent af verdens koralrev er stadig truede på grund af overfiskeri og klimaforandringer.
  • Der menes at være omtrent 260.000 ton plastikpartikler i havet.
  • Og 500 milliarder dollar (lidt over 3.000 milliarder kroner) går globalt set stadig til industrier, som er direkte klimaskadelige.

Seks mål er delvist nået

Der er dog seks af målene, som er blevet delvist nået, skriver The Guardian. Det gælder blandt andet målene om beskyttede områder.

FN havde blandt andet som målsætning om, at 17 procent af verdens landjords- og søområder skulle beskyttes, og det samme skulle ti procent af havet. De mål er ikke nået.

Men 44 procent af såkaldt vitale biodiverse områder er nu blevet beskyttede områder. I 2000 gjaldt det kun 29 procent af dem.

FN beskriver i rapporten resultaterne som en fiasko og advarer om, at det kan ende med at underminere både Parisaftalen og FNs 17 bæredygtighedsmål, hvis ikke verden snart handler.

Ifølge Elizabeth Maruma Mrema, der er biodiversitetschef ved FN, står menneskeheden lige nu ved en skillevej.

»Verdens livssystemer bliver lige nu kompromitteret. Og jo mere menneskeheden udnytter naturen på ubæredygtige måder og underminerer dens bidrag til mennesker, des mere vil vi også underminere vores eget velbefindende, vores sikkerhed og velstand,« siger hun ifølge The Guardian.

Det er den anden dystre klimarapport i denne uge, som understreger, hvor meget arbejde vi endnu har foran os, hvis vi skal bremse klimaforandringerne.

Verdensnaturfonden (WWF) udgav tidligere på ugen – i samarbejde med Zoological Society of London (ZSL) – en rapport, der konkluderede, at antallet af vilde dyr i verden er skrumpet med to tredjedele på grund af menneskers overforbrug, befolkningsvækst og opdyrkelse af jorden til landbrug.