Venstrefløjsdronning langer ud efter kriminelle udlændinge

Nytårsnatten i Köln får sammenholdet på den tyske venstrefløj til at slå sprækker. Senest er Linke-profilen Sahra Wagenknecht blevet mødt med en storm af kritik efter udfald mod kriminelle udlændinge.

Linke-politikeren Sahra Wagenknechts udtalelser har slået sprækker i sammenholdet på den tyske venstrefløj. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAY NIETFELD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Hun er kendt som benhård kommunist og uforsonlig kritiker af finanskapitalismen og klasseforræderne i det tyske socialdemokrati.

Derfor gik der et gib igennem den tyske venstrefløj, da Linke-politikeren Sahra Wagenknecht med de iranske rødder sidste uge tog nytårsnattens seksuelle krænkelser i Köln som anledning til et udfald mod kriminelle udlændinge.

»De, der misbruger gæstfriheden, mister også retten til at være gæst,« sagde Sahra Wagenknecht på en pressekonference. »Det er den klare holdning i Die Linke,« tilføjede hun i sin egenskab af gruppeformand. Kort forinden havde Wagenknecht peget på grænserne for tysk hjælpsomhed i flygtningekrisen.

»Naturligvis findes der en øvre grænse. Objektivt kan Tyskland ikke klare at tage imod en million flygtninge mere.«

Sahra Wagenknechts udtalelser har slået sprækker i sammenholdet på den tyske venstrefløj og har udløst en ophedet debat i Die Linke. Partiets udenrigspolitiske ordfører, Stefan Liebich, har mindet sin gruppeformand om, at Genève-konventionen garanterer retten til at søge asyl i Tyskland, mens partiets forretningsfører, Matthias Höhn, advarer Wagenknecht.

»Det er og bliver en farlig misforståelse at tro, at man kan modvirke samfundets højredrejning ved at komme højrefløjens krav i møde.«

Opstandelsen viser, at nytårsnatten i Köln udgør en gigantisk udfordring for den tyske venstrefløj, der ser sig stillet over for et ubehageligt valg mellem solidaritet med nødstedte asylansøgere og hensynet til bekymrede kernevælgere i de tidligere østtyske delstater, hvor Die Linke i øjeblikket mister vælgere til det indvandringskritiske Alternative für Deutschland.

Holder fast i sine overbevisninger

Netop Sahra Wagenknecht har traditionelt særdeles god føling med de østtyske vælgeres håb og drømme. Som datter af en tysk moder og en iransk fader blev hun født i den østtyske by Jena i 1969. I årene efter Murens fald uddannede Wagenknecht sig til økonom og involverede sig samtidig i venstrefløjspartiet PDS, der tog over efter det miskrediterede østtyske socialistparti SED.

I 2007 blev Die Linke stiftet som en fusion mellem vesttyske fagforeningsaktivister og det østtyske PDS. På det tidspunkt sad Wagenknecht i Europa-Parlamentet for PDS og fortsatte som Linke-medlem. Siden 2009 har hun været medlem af den tyske forbundsdag og overtog i efteråret 2015 posten som gruppeformand efter partiets grand old man, Gregor Gysi.

I løbet af sin karriere har Wagenknecht holdt stædigt fast i sine overbevisninger. I årene fra 1991 til 2010 var Wagenknecht medlem af sammenslutningen Kommunistisk Platform, der som navnet antyder ønsker at forhindre realpolitiske hensyn i at udvande den yderste venstrefløjs oprindelige idealer.

Overvåget af efterretningstjenesten

I dag afviser Wagenknecht at fordømme den østtyske statssocialisme og nægter som flere andre Linke-medlemmer at betegne DDR som en »Unrechtsstaat« (en uretfærdig stat, red.). I 2012 kom det frem, at den tyske efterretningstjeneste, Verfassungsschutz, har overvåget Sahra Wagenknecht og en række andre Linke-politikere for at afdække eventuelle forfatningsfjendtlige aktiviteter.

Privat danner hun par med Oskar Lafontaine – den kontroversielle politiker, der i 200 trådte tilbage som finansminister og opsagde sit mangeårige medlemskab af det tyske socialdemokrati i protest mod daværende kansler Gerhard Schröders omstridte arbejdsmarkedsreformer.

Trods hendes radikale synspunkter har de såkaldte »realister« i Die Linke traditionelt været taknemmelige for Wagenknecht, der i kraft af sin slagfærdige udstråling appellerer til tyskere, der ikke nødvendigvis er traditionelle venstrefløjsvælgere. Med sine seneste bemærkninger har Wagenknecht efter alt at dømme glemt, at hun også skal appellere til sine egne partifæller.