Venstrefløjen forhindrer fri tale på amerikanske universiteter

Ytringsfriheden er truet på amerikanske universiteter. Venstrefløjen forsøger at chikane talere, som de ikke bryder sig om. Også med voldelige midler. Det er en tendens, der kan brede sig til Danmark.

Voldelige uroligheder brød ud 1. februar 2016, da Milo Yiannopoulos skulle tale på Berkeley University.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Elijah Nouvelage

Flemming Rose blev 2. marts mødt med protesterende studerende, da han skulle holde en tale på Franklin & Marshall College i Pennsylvania. En gruppe aktivister indtog salen for at protestere over Roses optræden. Rose selv sagde til Berlingske: »De var krænkede over min tilstedeværelse på universitetet - helt uafhængigt af, hvad jeg havde at sige.«

Aktivisterne var åbenbart muslimer, for der blev båret et banner: »Brug ikke min profet til at opnå berømmelse«. Rose var heldig og der blev ikke slagsmål eller anden vold.

Episoden med Flemming Rose er blot ét enkelt eksempel på, at ytringsfriheden er under pres på amerikanske universiteter og det sker, at studenteraktivister også griber til vold. Det har bredt sig som en steppebrand i de sidste par år og er yderligere forstærket af den spændte stemning efter valget af Donald Trump som præsident. Sorte studentergrupper vil ikke høre på, hvad de betegner som hvid racisme. Pro-palæstinensiske grupper chikanerer israelere og jøder, hvis de vil tale Israels sag. Feminister vil ikke høre på mænd, der ikke deler deres kvindepolitiske synspunkter. Og borgerlige akademikere og politikere bliver udsat for protester og chikane - selv om det også har ramt venstreorienterede.

Et par dage før Flemming Rose blev udsat for aktivisternes protester blev den borgerlige sociolog Charles Murray overfaldet på Middlebury College i Vermont. Charles Murray er særlig kendt for bogen »The Bell Curve« (1994), hvor han sammen med en kollega argumenterede for, at man burde inddrage intelligens i samfundsdebatten og ikke fokusere alene på socio-økonomiske forhold. Bogen udløste et ramaskrig og Murray blev af venstrefløjen fordømt som en slags racist. Da han i begyndelsen af marts skulle holde et foredrag på universitetet blev han forhindret i at tale og senere overfaldet.

Før Charles Murray blev overfaldet gik det ud over en redaktør fra Breitbart News Milo Yiannopoulos, der er en homoseksuel provokatør, der ofte kritiserer venstrefløjen. Hans gæsteoptræden på en række universiteter blev i løbet af 2016 forhindret af studenter, som mente sig krænket over hans holdninger. Værst gik det ud over Milo Yiannopoulos efter Trumps valg, da rasende studenter overfaldt ham på Berkeley University i februar. Samtidig udbrød der uroligheder på New York University, hvor studenterne ikke ville høre på en konservativ komiker Gavin McInnes, der ofte gør grin med feminister. Under uroligheder blev 11 arresteret.

Ud over disse meget omtalte sager er der generelt på universiterne en voksende venstreradikal bevægelse, der forhindrer fri tale, og hvor borgerlige og ikke mindst jødiske studenter føler sig intimideret. Ben Shapiro er en ung jødisk konservativ kommentator, der netop har talt ytringsfrihedens sag og påpeget faren på de amerikanske universiteter, hvor grupper ikke vil finde sig i »hatespeech« eller »mikroaggression« og nægter at høre på anderledes synspunkter.

Før Shapiros optræden på Californien University i februar 2016 protesterede aktivister og universitetets præsident aflyste derefter talen. Et af problemerne er netop, at universiteternes ledelser af frygt for studenterne ofte giver dem medløb og medhold. Shapiro holdt alligevel sin tale og måtte derpå ekskorteres ud af campus af politiet af frygt for vold. I november 2016 forhindrede aktivister, at han skulle tale på DePaul Universtity om ytringsfrihed.

Disse mange eksempler på angreb på ytringsfriheden og chikane af både studenter og gæstetalere med anderledes holdninger har bekymret det borgerlige USA, men også liberale kredse. I det borgerlige netmagasin The Hill skriver den studerende Kassy Dillon: »Selv om studenterne hævder, at det er for at beskytte udsatte grupper og individers følelser, så marginaliserer de i stedet for konservative for i det hele taget at have ytringsfrihed - ofte med chikane og vold som midler (...) Kampen om ytringsfrihed fortsætter, men efterhånden som modstanden mod anderledes ideer vokser sig mere og mere radikal og voldelig, bliver ytringsfriheden mere afgørende for studenter og for hele Amerika..«

Radikale miljøers angreb på ytringsfriheden har allerede spredt sig til Europa og kilder vil vide, at man har set begyndelsen på en sådan radikal studenterbevægelse på Københavns Universitet.