Venstre vil straffe NGOer, når de redder flygtninge i Middelhavet

Nødhjælpsorganisationernes skibe får migranter og flygtninge til at tage på den farefulde færd over Middelhavet, mener V-ordfører, der truer NGOerne på pengepungen.

Læger Uden Grænsers skib Vos Prudence har været med til utallige redningsaktioner ud for Libyens kyst i Middelhavet og har hjulpet tusindvis af flygtninge og migranter sikkert i land i Italien. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis nødhjælpsorganisationerne, der samler migranter og flygtninge op på Middelhavet, får danske midler, bør støtten genovervejes.

Det mener Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, der deler den kritik, som blandt andre EUs Grænseagentur, Frontex, retter mod nødhjælpsorganisationernes skibe.

»Jeg er meget enig i kritikken. Nødhjælpsorganisationerne skaber større incitament til at tage på den farefulde færd over Middelhavet, og det ser jeg meget kritisk på. Derfor bør man kigge på, hvor disse organisationer får deres støtte fra, og hvis den kommer fra Danmark, bør man kraftigt genoverveje, om man skal blive ved med at give denne støtte«, siger Marcus Knuth.

Der er ni NGOer med skibe i Middelhavet ud for Libyens kyst. Det er derfra, migranter og flygtninge fra Afrika, Mellemøsten og Asien står til havs med kurs mod Europa. Alene sidste år rundede tallet 181.000.

Ifølge Berlingske oplysninger får kun én af de humanitære organisationer dansk støtte, og det er Red Barnet, hvor tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er international direktør. Generalsekretæren i den danske afdeling, Jonas Keiding Lindholm, mener, at Venstres kritik »rammer fuldstændig forbi«.

»Der er ingen sammenhæng mellem vores indsats og menneskesmuglingen. Det viser flere studier,« siger han.

»En del af Red Barnets arbejde støttes økonomisk af Danmark, men ikke vores havredning i Middelhavet. Den finansieres af myndigheder, virksomheder og privatpersoner i andre lande, der heldigvis er enige i, at vores indsats er vigtig og rigtig,« påpeger Jonas Keiding Lindholm.

Kun klar støtte fra DF

Ifølge en rundspørge, som Berlingske har foretaget blandt partiernes udlændingeordførere, er det kun Dansk Folkeparti – og mindre udtalt de Konservative – der støtter Venstres kritik af NGOerne. DF vil ligefrem forbyde dem at operere i Middelhavet.

»Nødhjælpsorganisationerne er med til at fremme en situation, hvor folk kaster sig ud i bådene og risikerer at drukne. Man skal forbyde de pågældende organisationer at operere i de områder,« siger DFs udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Naser Khader (K) kalder det »et etisk dilemma«.

»Selvfølgelig skal vi redde liv. Men samtidig mener jeg, at NGO-skibene har et medansvar for, at så mange mennesker tager den dødensfarlige tur hen over Sahara for at komme med en gummibåd fra Libyen. Jeg synes, at NGOerne skal trække deres skibe tilbage og bruge kræfterne på at presse på for legale og sikre veje for de, der vil søge asyl i Europa,« siger Naser Khader.

Venstres regeringspartner, Liberal Alliance, ser derimod ingen grund til kritisere NGOerne.

»De humanitære organisationer vil redde liv, og det kan jeg umuligt kritisere dem for. Jeg ønsker også at redde menneskeliv og begræder den ulykkelige situation, hvor mennesker risikerer livet for drømmen om et bedre liv. Løsningen er ikke at stoppe de humanitære organisationers hjælpende både. Løsningen er at stoppe muligheden for at søge spontan asyl i Europa. Det er det, der tiltrækker bådflygtningene – og det er det, der koster liv. Lad dem søge asyl i nærområderne – så de ikke tvinges ud på den farlige tur over Middelhavet,« siger Laura Lindahl, LAs udlændingeordfører.

S: Behov for selvkritik

Socialdemokratiets ordfører, Dan Jørgensen, mener, at NGOerne »bør udøve selvkritik«.

»Meget tyder på, at redningsskibe paradoksalt medfører, at menneskesmuglerne ændrer deres taktik og bruger dem aktivt. Bådene bliver i dårligere stand, de får mindre benzin med på turen, og satelittelefonerne spares væk. Smuglerne tjener flere penge, og flere dør. Derfor bør NGOerne overveje helt at overlade det til EUs Grænseagentur, Frontex, at foretage Search and Rescue operationer langs Libyens kyst,« lyder opfordringen fra Dan Jørgensen.

Både de Radikale, Alternativet, Enhedslisten og SF afviser, at NGOernes indsats skal kritiseres.

»Det kan meget vel være et problem, men jeg hverken kan eller vil klandre de humanitære organisationer for at redde liv. Hvis EU gik sammen og investerede nok til at samle alle op og forebyggede, at de tog af sted gennem massiv udviklingshjælp og aftaler med transitlandene, var der ikke brug for NGO-skibene,« siger Sofie Carsten Nielsen (R), mens Josephine Fock (Alt.) mener, at »vi selvfølgelig skal gøre alt, hvad vi kan, for at redde dem«.

»Vi kan jo se, hvor mange der dør i Middelhavet«, siger Josephine Fock.

I Enhedslisten køber Johanne Schmidt-Nielsen ikke »logikken om at lade folk drukne for at skræmme andre fra at sætte sig ud i en båd«.

»Og selv hvis man moralsk kunne se denne logik, tvivler jeg på, at det ville være effektivt. For der drukner jo hvert år tusindvis af mennesker i Middelhavet. Alligevel er der mennesker, der køber dyre pladser på de faldefærdige både. De er desperate og derfor villige til at sætte livet på spil,« understreger Enhedslistens udlændingeordfører.

»Man kan aldrig kritisere nogen for at ville redde menneskeliv,« fastslår SFs ordfører.

»Vi skal undgå, at situationen opstår, altså at folk overhovedet sejler ud over Middelhavet, og så skal vi selvfølgelig have stoppet menneskesmuglerne,« siger Holger K. Nielsen.