Venezuelansk råkost: Maduro i egen salsa

Præsident Nicolás Maduro debuterede forleden som vært for et radioprogram, der mikser salsamusik og politiske budskaber. Ikke alle venezuelanere er begejstrede for dobbeltjobberiet.

Illustration: Jenz Koudahl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge legenden fik kejser Nero tiden til at gå med at spille på sin lyre, mens en brand i år 64 lagde store dele af det antikke Rom i rygende ruiner. Situationen i vore dages Venezuela er knap så katastrofal – but it’s gettin’ there, som Bob Dylan ville udtrykke det.

Varemangel tvinger indbyggerne i det potentielt stenrige sydamerikanske land til at stå i kø uden for supermarkederne fra den tidlige morgen, og samtidig truer striden mellem den venstrepopulistiske regering og oppositionen med at udvikle sig til åben konfrontation. Præsident Nicolás Maduro burde med andre ord have mere end rigeligt at se til, og derfor har nyheden om hans bijob som vært for et radioprogram om salsamusik da også vakt harme blandt mange venezuelanere.

Maduro har i forvejen sit eget ugentlige TV-talkshow, hvor han snakker løs i timevis og svarer på spørgsmål fra publikum. Når han nu også tager radiomediet i brug, er det imidlertid næppe kun for at sprede sit glædelige budskab ad endnu flere kanaler.

Præsidenten forsømmer sjældent en lejlighed til at demonstrere sin musikalitet såvel på dansegulvet som bag et par congas-trommer, og hans kærlighed til salsa er uden tvivl ægte. Eksempelvis er den venezuelanske leder erklæret fan af Willie Colon, selv om den amerikanske sanger og trombonist har skrevet en smædesang om ham.

Det forhindrede dog ikke Maduro i at aflevere en række politiske stikpiller, da »La Hora de la Salsa« tirsdag for første gang gik i luften fra et studie indrettet i Miraflores-paladset. Eksempelvis tilegnede han klassikeren »Tu loco, loco, pero yo tranquilo« – »Du skør, skør, men jeg helt rolig« – til en af sine hovedmodstandere, Henry Ramos Allup, der er formand for det oppositionsdominerede parlament.

Omvendt har programmet ikke overraskende fået mere end almindelig dårlige anmeldelser blandt præsidentens mange kritikere, både i og uden for Venezuela.

»Maduro i egen salsa – en ret, som var svær at fordøje,« lyder eksempelvis dommen fra den Miami-baserede avis El Nuevo Herald i en artikel, der samler op på de sociale mediers reaktioner.

Her opfordrer journalisten Milagros Socorro sarkastisk præsidenten til i næste udgave af programmet at spille nummeret »Todo tiene su final« – »Alting har sin ende« – mens den tidligere leder af det statslige olieselskab PDVSA, Pedro Mario Burelli, konstaterer:

»Bolivaren (den venezuelanske valuta, red.) hyperdevalueres, og imens danser Maduro salsa på dækket af Titanic.«