Venezuela trækker sig fra regionalt samarbejde i vrede

Venezuela trækker sig fra Organisationen af Amerikanske Stater, fordi den har planlagt krisemøde om landet.

VENEZUELA-CRISIS-OPPOSITION-PR
Hidtil i april har 28 mennesker mistet livet under protester i Venezuela, mens næsten 500 er kommet til skade, og 1300 er blevet tilbageholdt. Scanpix/Federico Parra Fold sammen
Læs mere

Venezuela vil forlade Organisationen af Amerikanske Stater (OAS). Det sker i vrede, fordi organisationen har besluttet at holde topmøde om den politiske krise i Venezuela.

Det fortæller den venezuelanske udenrigsminister, Delcy Rodriguez, i en tv-transmitteret tale onsdag.

- I morgen (torsdag, red.) vil vi præsentere et klagebrev for OAS, og vi vil indlede en proces, der vil vare 24 måneder, mod at trække Venezuela ud af den Washington-baserede diplomatiske gruppe, siger hun.

Onsdag mødtes OAS og vedtog et forslag om, at medlemslandenes udenrigsministre skal holde krisemøde om Venezuela.

Bag forslaget står et flertal på 19 ud af OAS' 35 medlemslande, herunder Brasilien, Mexico og USA, men ikke Venezuela.

Venezuelas regering har reageret stærkt på, at OAS blander sig i krisen i landet, uden at den bliver spurgt til råds.

Regeringen i Venezuela er blevet mødt med kraftig international kritik og fordømmelse - også fra OAS-landene - efter at en højesteretsafgørelse fratog parlamentet i landet al magt.

Til trods for at højesteret omgjorde beslutningen, så har landet været stærkt præget af demonstrationer i hele april.

Hidtil i april har 28 mennesker mistet livet under protester, mens næsten 500 er kommet til skade, og 1300 er blevet tilbageholdt.

OAS og andre internationale myndigheder er stærkt bekymrede for demokratiets tilstand i Venezuela, hvor præsident Nicolas Maduro modsætter sig oppositionstrykket for at fjerne ham fra posten.

OAS' generalsekretær, Luis Almagro, har tidligere kaldt Maduro, en valgt socialist, for en "diktator", fordi han ifølge generalsekretæren undertrykker oppositionen.

Omvendt kalder udenrigsminister Delcy Rodriguez OAS for en "interventionistisk koalition" ledet af Washington.

Venezuela har oplevet et økonomisk sammenbrud efter fald i oliepriserne. Venezuela er ekstremt afhængigt af sin olieproduktion, som står for 95 procent af landets samlede eksport.

/ritzau/AFP