Velkommen til helvede: Det er mandag efter G20 i Hamborg

De voldsomme demonstrationer i forbindelse med G20-topmødet i Hamborg har såret op mod 500 betjente, og 10.000 borgere har været på gaden for at rydde op. Én dansk demonstrant blev anholdt, oplyser politiet i Hamborg.

Det er blevet mandag i Hamborg, og oprydningsarbejdet efter weekendens demonstrationer er i gang. Her det en »Flying Tiger«-butik, der har fået smadret butiksruden. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKAS BARTH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under credoet »velkommen til helvede« var der arrangeret demonstrationer i forbindelse med G20-topmødet i Hamborg i weekenden.

Og det gik ikke stille for sig.

Ifølge politiet i Hamborg er der, siden demonstrationerne startede allerede i slutningen af juni, blevet anholdt 186 personer og 225 personer fængslet.

Hamborgs politichef Ralf Martin Meyer var rystet efter weekendens hændelser og udtalte følgende i en pressemeddelelse søndag aften:

»I de seneste dage har vi oplevet ufattelig vold i vores by. De massive optøjer, brandstiftelser, ødelæggelser og de umenneskelige angreb på politifolk og endda redningsmandskab gør mig målløs og ryster mig.«

Voldsomme demonstrationer i Hamborg i weekenden Fold sammen
Læs mere
Foto: RONALD WITTEK.

Under demonstrationerne og urolighederne kom 476 politibetjente til skade, og de tilskadekomne kolleger og skaderne på byen berør politichefen dybt:

»Politiet kan forhindre en masse, men ikke alt. Hos alle politimænd gør det ondt i hjertet, at de har måttet stoppe gerningsmændenes vold med det samme. For det førte til de forfærdelige billeder og skader på vores by.«

Hamborg Politi oplyser, at godt 20.000 politibetjente var til stede i Hamborg for at tage imod de godt 10.000 demonstranter, der har været i Hamborg i forbindelse med G20-topmødet.

Under demonstrationerne og urolighederne i Hamborg kom 476 politibetjente til skade Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOF STACHE.

Ingen danskere fængslede

Berlingske har op til topmødet beskrevet, at der blev arrangeret busture til Hamborg af venstreorienterede grupperinger og miljøer herhjemme. Og der har været forlydende om, at der skulle være danskere blandt de anholdte.

Hamborgs Politi bekræfter over for Berlingske, at én dansker er blevet tilbageholdt og anholdt af politiet, men at ingen danskere er blevet fængslede i forbindelse med urolighederne:

»Vi skelner mellem anholdte og fængslede. En dansk statsborger har været anholdt i forbindelse med G20-topmødet - ingen danske statsborgere er blevet taget i forvaring,« skriver presse- og kommunikationsmedarbejder ved Hamborg Politi, Florian Abbenseth, til Berlingske.

Han fortsætter:

»Vi har ikke nogen oplysninger om, hvor mange danskere der har været til stede under demonstrationerne.«

Hamborg Politi oplyser, at godt 20.000 politibetjente var til stede i Hamborg for at tage imod de godt 10.000 demonstranter, der har været i Hamborg i forbindelse med G20-topmødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHE GATEAU.

Udenrigsministeriets Borgerservice har ellers afvist, at der skulle være tale om danske anholdte:

»Udenrigsministeriet har ikke pt informationer om, at der skulle være nogle danskere blandt de anholdte,« lød den officielle udmelding i weekenden.

Det bliver gentaget, da Berlingske kontakter Udenrigsministeriets Borgerservice mandag morgen.

Tysk politi havde indført midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse for at tjekke turistbusser med aktivister, der kom fra hele Skandinavien. Omkring 70 mand var afsat til opgaven. Grænsekontrollen løber indtil den 11. juli.

Rigspolitiet oplyser, at ingen af de danske betjente, der var i Hamborg i forbindelse med urolighederne, er kommet til skade.

»De (betjentene, red.) kommer tilbage i dag (mandag, red.), og de har det alle fint,« oplyser Rigspolitiets kommunikationsafdeling i en SMS til Berlingske.

Rigspolitiet vil ikke oplyse, hvor mange danske betjente der har været i Hamborg for at bistå Hamborgs politi.

Under credoet »velkommen til helvede« var der arrangeret demonstrationer i forbindelse med G20-topmødet i Hamborg i weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH.

Hamborgs Politi havde oprustet op til demonstrationerne og havde 3.000 køretøjer og 19 helikoptere i - og over byen - under weekendens uroligheder. Det oplyser Hamborgs Politi.

Frivillige rydder op

Det blev et helvede, som demonstranter havde lovet. Store dele af millionbyen var lukket af for trafik, og mange butikker fik smadret ruder, og omkring 100 biler blev brændt af.

Bilafbrændingerne har fået 'Der Hamburger Verkehrsverbund' (Hamborgs transportforbund, red.) til at tilbyde gratis offentlig transport til alle borger, der har fået afbrændt deres bil.

Store dele af millionbyen, Hamborg, var lukket af for trafik, og mange butikker fik smadret ruder, og omkring 100 biler blev brændt af under weekendes G-20 demonstrationer Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN.

Politiet i Hamborg har endnu ikke overblik over omkostningerne af skaderne efter demonstrationerne:

»Omkostningerne af urolighederne har vi endnu ikke lavet en endelig opgørelse over,« skriver Florian Abbenseth

Søndag var op imod 10.000 frivillige Hamborggensere på gaden ikke for at demonstrere men for at rydde op efter weekendens uroligheder. Det beretter det tyske medie NDR. De frivillige ønskede at »bringe deres smukke by på rette fode igen,« fremgår det af Facebook-invitationen til oprydningsarbejdet.

Søndag var op imod 10.000 frivillige Hamborggensere på gaden ikke for at demonstrere men for at rydde op efter weekendens uroligheder. Det beretter det tyske medie NDR. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABIAN BIMMER.

Ved G20-topmødet samles verdens 19 største industrilande og EU og diskuterer løsninger på en række af verdens problemer. Og selvom slutdokumentet fra G20-topmødet i Hamborg mere tyder på, at man er blevet enige om at være uenige, så er man blandt andet blevet enige om »at bekæmpe protektionisme«.

At der er protester i forbindelse med G20-topmøderne er ikke nyt. I 2010 stødte 10.000 demonstranter sammen med det dobbelte antal politi- og sikkerhedsfolk i den canadiske storby Toronto. Året inden havde lignende scener udspillet sig i London, hvor en britisk avissælger mistede livet i optøjerne. I 2001 mistede en italiensk demonstrant livet, da Genova i det nordlige Italien afholdte G8-topmødet.

Se flere billeder fra ødelæggelserne i Hamborg her.