Velkommen i Moskvas »coronalounge«: Nu kan du betale 7.500 kroner for en vaccine til 60 kroner

Nu vil flyselskabet Lufthansa flyve rige europæere til Moskva, hvor de helt uden at forlade den russiske lufthavn tilbydes et skud Sputnik V-vaccine. Britisk rejsefirma tilbyder lignende rejser med stor succes.

Præsident Vladimir Putins russiske Sputnik-V-vaccine er blevet så populær, at rige europæere tilbydes rejser til Moskva for at få vaccinen og springe vaccinekøen over i eget land. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPUTNIK

Der er som bekendt både dem, der gerne vil have vaccinen, og dem, der ikke vil. Men så findes der også dem, der så brændende ønsker vaccinen, at de gerne tager turen til Moskva, hvor det er muligt at springe de nationale vaccinekøer over.

Det tyske flyselskab Lufthansa har ambitioner om at kaste sig over netop den type rejser, hvor rejsende tilbydes at blive fløjet direkte fra Tyskland til lufthavnen Moskva-Domodedovo i Rusland, hvor det er muligt at købe den russiske vaccine Sputnik V.

Det skriver det tyske medie bne IntelliNews.

Ifølge planen skal rige europæere kunne flyves til lufthavnen i Moskva, hvor en særlig førsteklasses »coronalounge« vil blive bygget. Der kan de rejsende blive vaccineret helt uden at forlade lufthavnen, for dernæst at blive fløjet direkte tilbage til Tyskland.

På den måde er det muligt at springe foran i vaccinekøen.

Et tilbud, der kan synes attraktivt, da de fleste raske, tyske statsborgere kan se frem til først at blive vaccineret i anden halvdel af 2021 i deres hjemland.

Interessen for vaccinerejser kan synes paradoksalt, da Tyskland samtidig ligger inde med over en million AstraZeneca-vacciner, som de ikke kan få afsat. Doserne ligger ubenyttede hen, da de tyskere, der står forrest i køen ikke vil have dem. Det er ikke fordi, de ikke vil vaccineres. De vil bare ikke have AstraZeneca-vaccinen.

Den upopulære »discountvaccine«

AstraZeneca bliver af mange slet og ret betragtet som en discountvare i forhold til den tysk udviklede BioNTech-vaccine, der bliver produceret i samarbejde med den amerikanske medicinalvirksomhed Pfizer.

En ny meningsmåling i Der Spiegel viser, at 84 procent af de adspurgte foretrækker BioNTech-vaccinen. Fem procent er klar til at modtage den nygodkendte Moderna-vaccine. Otte procent svarer ved ikke, mens kun tre procent foretrækker AstraZeneca-vaccinen.

Den russiske Sputnik V-vaccine er ikke godkendt til brug i EU endnu, men blev i starten af februar vurderet sikker af det britiske medicinske tidsskrift The Lancet i et peer-reviewed forskningsprojekt. Vaccinen er effektiv i 91,6 procent af tilfældene, viser flere studier.

Formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har tidligere kritiseret, hvordan Rusland ikke har sørget for vacciner til egne borgere, inden de tilbød vaccinerne til Europa. Men mens europæere tilsyneladende gerne rejser til Moskva for at få Sputnik V-vaccinen, er russerne selv mere skeptiske. Kun mellem 40 og 50 procent af befolkningen har indikeret, at de ønsker at modtage den russiske vaccine. Omkring 2,2 procent af den russiske befolkning er indtil videre vaccineret.

En vaccinerejse til Moskva indebærer to rejser, da vaccinen skal gives ad to omgange. Prisen lyder på omkring 7.500 kroner, selvom selve vaccinen kun koster 60 kroner.

Hvis rejserne bliver en succes, forventer Lufthansa at udvide, så afrejse fra Zürich og Wien også kan blive en realitet.

Luksusophold kombineret med to stik i skulderen

Lufthansa er ikke de eneste til at byde ind på vaccineturismen. Det britiske firma Knightsbridge Circle tilbyder også vaccinerejser til sine velhavende kunder, der ønsker at springe foran i vaccinekøen.

Et årligt medlemskab til Knightsbridge Circle koster mere end 200.000 kroner. For den pris planlægger firmaet eksklusive og luksuriøse rejser for deres kunder. Og altså nu også vaccinerejser.

Firmaet tilbyder en pakkerejse til Dubai, hvor ophold på luksushotel og to skud Pfizer-vaccine er inkluderet i prisen. Til gengæld skal der en del knaster op af pengepungen, da en sådan rejse vurderes at løbe op i mere end en halv million kroner.

Firmaet sælger ifølge sig selv kun vaccinerejserne til borgere, der har særlig brug for vaccinen. Primært borgere over 65 år, skriver The Telegraph.

Modsat den type vaccinerejser Lufthansa planlægger at afholde, er det en del af Knightsbridge Circles tilbud, at man blive indlogeret på et luksushotel og opholde sig i Dubai i et par uger, hvorefter man er færdigvaccineret.

20 procent af klubbens medlemmer har allerede været afsted, skriver TV 2. Tilbuddet om en vaccinetur synes også populær, hvis man ser på væksten i ansøgere til et medlemskab. Klubben har fået over 2.000 nye ansøgere, siden den annoncerede med deres vaccinerejser.

Det skabte også debat, da en svensk iværksætter rejste med sin kone og to børn til Dubai for at blive vaccineret, som ETC har beskrevet.

Iværksætteren står ikke frem med navn, men forklarer til mediet, at »alle drager fordel af det«.

»Hvorfor skal vi vente, når vi har mulighederne for selv at finansiere det?« spørger iværksætteren.

Hvilken type rejse, eller hvordan svenskere er kommet til Dubai, fremgår ikke.