Vejrmyndighed: Juli har sat varmerekord på verdensplan

Den amerikanske vejrmyndighed Noaa har målt de globale temperaturændringer gennem 142 år.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På verdensplan er juli i år den varmeste måned, der nogensinde er blevet registreret hos den amerikanske vejrmyndighed Noaa, der har lavet målinger de seneste 142 år.

I gennemsnit lå temperaturen på 15,77 grader på verdensplan, 0,01 grad højere end den hidtidige månedsrekord fra juli sidste år.

»Denne nye rekord tilslutter sig den foruroligende tendens, som kan ses i de nuværende klimaforandringer,« siger Rick Spinrad, der er chef hos Noaa om den nye rekord.

Der er dog lidt uenighed om, hvorvidt der er blevet lavet varmerekord i juli.

EUs klimatjeneste mener ifølge nyhedsbureauet AFP, at juli i år er den tredjevarmeste måned, der nogensinde er blevet registreret på verdensplan.

Ifølge AFP er det normalt, at der er små forskelle i deres målinger.

Noaas målinger tyder desuden på, at 2021 kan blive et af de varmeste år, som er blevet målt i den 142 år lange periode.

Varmerekorden kan dog næppe være en overraskelse, hvis man ser på de rekorder, der er blevet lavet inden for de seneste år.

I 2020 blev der blandt andet sat i varmerekord i den sibiriske region i Rusland, hvor man målte temperaturer på op til 38 grader. Det var desuden den højeste temperatur, der nogensinde var blevet målt nord for polarcirklen.

Udmeldingen fra Noaa kommer blot få dage efter, at FN udsendte en klimarapport, hvor konklusionen var, at mange klimaforandringer er menneskeskabte – heriblandt temperaturstigninger.

Temperaturen på jorden vil fortsætte med at stige som minimum indtil midten af dette århundrede. Det er uanset, hvor meget udledningen af drivhusgasser begrænses, hedder det i rapporten.

»Det er en ædruelig FN-rapport, der konstaterer, at menneskelig indflydelse utvetydigt forårsager klimaændringer, og den beviser, at virkningerne er udbredte og hurtigt intensiveres,« siger Rick Spinrad.

/ritzau/