Vejrguderne svigter fastfrosset skib ved Antarktis

Redningshelikopter måtte opgive at nå frem til et fastfrosset ekspeditionsskib, hvis forskere og turister måtte fejre nytår på den arktiske is.

74 mennesker venter stadig på at blive evakueret fra et russisk ekspeditionsskib, der er frosset fast i cirka tre meter tyk is ved Antarktis. Her fejrer de nytår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Peacock
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ANTARKTIS: 74 mennesker venter stadig på at blive evakueret fra et russisk ekspeditionsskib, der er frosset fast i cirka tre meter tyk is ved Antarktis.

Onsdag måtte redningshelikoptere på ny opgive at nå frem til Akademik Shokalskiy, hvor gruppen både har holdt jule- og nytårsaften under mildest talt utraditionelle forhold. Det skyldes først og fremmest kraftig blæst og regn i området, oplyser de australske myndigheder ifølge AFP.

Den australske isbryder Aurora Australis måtte tirsdag opgive at nå frem til skibet, der frøs fast i isen 24. december omkring 2.500 kilometer syd for den australske ø Hobart. Efterfølgende blev det besluttet at sende en redningshelikopter fra den kinesiske isbryder Xue Long i luften, men den vanskelige opgave blev hurtig umulig på grund af vejrforholdene.

Den Australske Maritime Sikkerhedsmyndighed (AMSA), der koordinerer redningsoperationen, skriver i en opdatering:

»Status quo. Helikopter kan ikke sendes af sted på grund af de nuværende vejrforhold. Det regner i området og blæser 20-30 knob (15-25 meter i sekundet, red.).«

Skibets læge, Andrew Peacock, oplyste tirsdag, at passagererne var frustrerede over situationen, men forsøgte at holde humøret oppe ved at planlægge begivenhederne for nytårsaften i skibets bar.

»Vi fordriver tiden med at læse, forberede evakueringen med helikopter, tage prøver af isen, se film og arbejde på en sang til nytårsaften,« sagde han.

Blandt passagererne er både forskere og turister, som følger i fodsporene af den australske polarforsker Douglas Mawson, der for et århundrede siden med nød og næppe overlevede en ekspedition på det frosne kontinent.

Skibet har forsyninger af mad til yderligere to uger.