Ved middagstid afgøres Sveriges politiske fremtid: Vänsterpartiet styrer Löfvens skæbne

Hvis Vänsterpartiet stemmer nej til Löfvens regering, har Sverige kurs mod et nyvalg.

SWEDEN-POLITICS/LIBERALS
I dag afgøres det formentlig, om Stefan Löfven kan fortsætte som statsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Lenoir

I weekenden så det ud til, at Sverige langt om længe kunne få en ny regering. Liberalerna, Centerpartiet og Miljøpartiet har sagt ja til, at socialdemokraten Stefan Löfven kan fortsætte som statsminister.

Men i sidste øjeblik kan venstrefløjspartiet Vänsterpartiet stikke en kæp i hjulet på aftalen. Og dermed kan Sverige alligevel være vej mod et nyvalg efter 110 dages kaotiske regeringsforhandlinger.

Kl 11.40 mødes Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt, med rigsdagens formand for at meddele om partiet siger ja eller nej til Löfvens regering. Herefter vil han give besked til offentligheden.

Ifølge flere svenske medier er der indikationer på, at Vänsterpartiet hælder til at afvise Löfvens forslag. Beslutningen blev allerede taget af partiets medlemmer i løbet af weekenden, men den er endnu hemmelig.

Partiets afdelinger i Malmø og Falun vil begge have, at man stemmer nej til Löfven, skriver det svenske nyhedsbureau TT ifølge Ritzau.

Der er flere grunde til, at Vänsterpartiet muligvis vælger at stemme nej til Löfvens samarbejde henover midten. Blandt andet fremgår det angiveligt direkte af aftaleudkastet mellem Socialdemokraterne, Liberalerna, Centerpartiet og Miljøpartiet, at Vänsterpartiet ikke skal have indflydelse på den førte politik i den kommende regeringsperiode.

»Man forudsætter, at Vänsterpartiet skal sige ja til en statsminister, der bedriver højrepolitik, og samtidig ikke få indflydelse. Det er klart, at man ikke kan acceptere det,« siger partiets tidligere formand Lars Ohly til tv-stationen SVT.

Desuden mener mange i Vänsterpartiet, at der er for meget højrefløjspolitik i den aftale, som Socialdemokraterne har indgået med de tre partier.

Hvis Vänsterpartiet ender med at afvise aftalen, øges sandsynligheden for at svenskerne må til omvalg betydeligt, skriver Aftonbladet. Formanden for den svenske rigsdag har udtalt, at partierne skal nå til enighed inden den 23. januar - altså om ni dage - hvis ikke der skal udskrives nyvalg.

Aftalen mellem de fire partier Liberalerna, Centerpartiet, Miljøpartiet og Socialdemokraterne er opsigtsvækkende, fordi Liberalerna og Centerpartiet tidligere har været en del af den borgerlige koalition Alliansen. Den har de dog besluttet at forlade.

Hovedmotivet for de to partier har været at sikre, at det indvandringskritiske parti Sverigesdemokraterne og det venstreorienterede parti Venstrepartiet forbliver uden politisk indflydelse.

Hvis Vänsterpartiet stemmer nej, har Löfven kun 167 mandater i ryggen - ikke nok til et flertal.