Vatikansk magasin til den katolske kirke: Stop med at udnytte nonner som billig arbejdskraft

Katolske nonner får ingen løn for at gøre rent for, lave mad til og tjene biskopper og kardinaler. Nu kritiserer et af Vatikanets egne magasiner praksissen.

»Under det hele er der stadig den holdning, at kvinder er mindre værd end mænd, og højest er præsten, der i kirken er alt, mens søstre ingenting er,« siger Søster Paule, en nonne der udtaler sig under pseudonym er i artiklen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREAS SOLARO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et vatikansk magasin fordømmer, at nonner bliver udnyttet som billig eller gratis arbejdskraft i den romersk-katolske kirke.

Det skriver flere medier, blandt andet New York Times og The Guardian.

I artiklen optræder flere anonyme nonner, der fortæller, hvordan de arbejder i hjemmet hos »kirkens mænd, og hvordan de står op ved daggry for at lave morgenmad, og går i seng, når aftensmaden er serveret, huset ordnet, og tøjet vasket og strøget.«

Nonnerne fortæller, at deres betaling er »tilfældig og meget beskeden«. Men en del af nonnerne modtager slet ingen løn, fordi arbejdet ligger under de kirkelige opgaver.

»Under det hele er der stadig den holdning, at kvinder er mindre værd end mænd, og højest er præsten, der i kirken er alt, mens søstre ingenting er,« siger Søster Paule, en nonne, der udtaler sig under pseudonym er i artiklen.

Historien er trykt af det månedlige magasin 'Women, Church, World' (Kvinder, kirke, verden, red.), der er en officiel vatikansk publikation skrevet af kvindelige journalister og akademikere.

De seneste år er en stor del af de katolske nonner kommet fra lande i Asien og Afrika. I følge artiklen var det, nonnerne fandt sværest, at de sjældent måtte spise med ved bordet. I stedet skulle de spise alene i køkkenet.

En nonne fortæller, at hun kender til flere søstre, der har lange ph.d.-uddannelser, men uden videre er blevet sat til at lave husligt arbejde eller andet, der »ingen sammenhæng har med deres uddannelse.«

Hun argumenterer for, at kvinderne er en overset ressource, som den katolske kirke kunne få glæde af, hvis de »det mandlige hierarki kunne se det som en anledning til at refleketere over magten i kirken.«

Marts-udgaven af magsinet er dedikeret til historier om kvinder og arbejde. I den katolske kirke er det kun en håndfuld kvinder, der har høje positioner.

I modsætning til sine forgængere, bor Pave Frans i et hus, der er drevet som et hotel med professionelt personale og tjenere. Pave Johannes Paul havde til sammenligning fem polske nonner i huset, mens Pave Benedict havde otte kvindelige medlemmer af den katolske organisation Memores Domini.