Var weekendens angreb mod USA koordinerede? Her er, hvad vi ved

På bare 24 timer blev USA i weekenden ramt af tre angreb. En mulig sammenhæng efterforskes i øjeblikket. Berlingske giver dig overblikket her.

Eksplosionen ramte West 23rd Street i lørdags, der er et af New Yorks fashionable kvarterer. 29 personer blev såret - heraf en alvorligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: KENA BETANCUR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af weekenden er USA blevet ramt af tre angreb - to eksplosioner og et knivstikkeri. Og som om det ikke er chokerende nok i sig selv, er der her til morgen dansk tid fundet yderligere fem mistænkelige genstande ved en togstation.

En mulig sammenhæng mellem de seneste døgns angreb efterforskes i øjeblikket. Berlingske giver dig overblikket nu.

Hvad er der sket?

New York:

En større eksplosion ramte lørdag aften Chelsea-området på Manhattan. Der var angiveligt tale om en bombe, som var blevet efterladt i en affaldscontainer.

Kort tid efter fandt politiet få gader derfra en mistænkelig bombelignende genstand, som man fik uskadeliggjort. Der var tale om en trykkoger, som med ledninger var koblet op til en mobiltelefon, som om mobilen skulle bruges til at detonere bomben. Det skete dog aldrig.

Begge bomber var ifølge New York Times fyldt med metalstykker, skriver Ritzau.

New Jersey:

Få timer forinden bomben i New York var en rørbombe detoneret i New Jersey. Det skete kort før et motionsløb arrangeret til ære for marinesoldater. Løbet skulle egentlig være begyndt tidligere, men problemer med registreringen af løberne forsinkede startfløjet, så eksplosionen gik af inden, løbet var åbnet.

Mandag morgen dansk tid er der desuden fundet fem mistænkelige genstande i en rygsæk, der var blevet efterladt i en skraldespand ved togstationen i byen Elizabeth. En af genstandene eksploderede, da bomberydningsudstyr forsøgte at tilintetgøre det. Elizabeth togstation, skriver AP ifølge CNN.

»FBIs bomberydningshold er på stedet ved togstationen centralt i Elizabeth og fortsætter efterforskningen,« skriver borgmester i byen Chris Bollwage på Twitter.

Minnesota:

Samme dag stak en mand ni personer ned med en kniv i et indkøbscenter i byen St. Cloud i Minnesota. Gerningsmanden blev efterfølgende dræbt af skud affyret af en betjent.

Hvor mange er kommet til skade?

I alt er 38 personer kommet til skade under weekendens angreb.

29 af dem blev sårede, da bomben sprang på Manhattan, New York, lørdag aften. En af de tilskadekomne blev i amerikanske medier beskrevet som værende i kritisk tilstand, men ifølge borgmester Bill de Blasio er alle 29 nu udskrevet.

Ni personer blev såret i Minnesota, inden politiet fik pacificeret gerningsmanden. I New Jersey kom ingen til skade.

Hvem står bag?

New York:

Foreløbigt er det kommet frem, at en person er blevet set på begge de steder i New York, hvor der lørdag var placeret bomber. Det har videoovervågning fra stederne vist.

Der er tale om 28-årige amerikanske statsborger Ahmad Khan Rahami, der er født i Afghanistan, skriver CNN.

Stationen beskriver, hvordan manden på overvågningsvideoen kommer gående med en taske nær det sted, hvor eksplosionen fandt sted.Knap 10 minutter efter dukker han op på det sted, hvor den anden bombelignende genstand blev fundet, og efterlader der sin taske.

Tidligt mandag morgen dansk tid var der forlydender om, at FBI skulle have anholdt fem personer i forbindelse med bomben, der gik af i New York lørdag. Det har FBI dog senere afkræftet.

New Jersey:

Heller ikke i New Jersey er der på nuværende tidspunkt anholdte efter weekendens angreb.

Minnesota:

Den dræbte gerningsmand i Minnesota var ifølge to lokale aviser en 22-årig mand med somalisk baggrund, skriver Ritzau. Ifølge vidner på stedet nævnte manden Allah, inden han angreb, og han spurgte mindst én person i indkøbscentret, om vedkommende var muslim.

Hvad var motivet/motiverne?

Flere har efter angrebene spurgt sig selv, om der er tale om koordineret terrorisme. Det spørgsmål bliver i øjeblikket nøje undersøgt i en efterforskning, som FBIs terrorenhed står bag med assistance fra lokale myndigheder.

På nuværende tidspunkt er det dog for tidligt at konkludere, har borgmester i New York, Bill de Blasio, udtalt. Han har dog ikke tøvet med at kalde det en »international« handling, skriver blandt andre The Guardian.

»Vi ved, at det var en meget alvorlig hændelse, men der ligger en hel del arbejde forude, før vi kan sige, hvad motivationen bag var,« sagde han videre til CNN.

Anderledes bombastisk har guvernør i staten, Andrew Cuomo, dog været. Uden hverken at kende motiv eller bagmand/bagmænd, konstaterede han i weekenden, at der er tale om terrorisme. Han understreger dog, at der ikke er noget, der på nuværende tidspunkt tyder på, at eksplosionen har tråde til international terrorisme.

Terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) har dog taget ansvaret for knivangrebet i Minnesota og oplyst, at gerningsmanden var »soldat« for IS.

Er der sammenhæng mellem angrebene?

Det er endnu uvist, om der er sammenhæng mellem angrebene, men det er blandt de teorier, som politiet arbejder på.

»På nuværende tidspunkt har vi ingen beviser på en sammenhæng, men det bliver vi ved med at undersøge,« sagde New Yorks borgmester Bill de Blasio tidligere til CNN.

Der skulle dog angiveligt være ligheder mellem bomberne i New Jersey og New York. Det citerer CNN efterforskere for at have fortalt.

Politichefen i St. Cloud fortalte ifølge Ritzau søndag, at intet tyder på en sammenhæng mellem knivangrebet i byen og de to eksplosioner i New York og New Jersey.

Hvad sker der nu?

Efterforskningen af angrebene fortsætter på fuld drøn i de implicerede områder, og myndighederne opfordrer fortsat folk, der har set eller hørt noget, til at henvende sig.

I New York har weekendens angreb konkret betydet, at sikkerheden i byen er forhøjet i denne uge. Det oplyser blandt andet borgmesteren på Twitter.

»New yorkere, vær på vagt. Vi er den mest beskyttede by I verden. I vil se en meget betydelig tilstedeværelse af NYPD (politi, red.) i dag og ugen ud,« skriver han.