Var det koranunderviser, der radikaliserede Yasars døtre fra Brøndby Strand?

Yasar Olgun havde ingen fornemmelse af sine døtres radikalisering, indtil de forsvandt for halvanden måned siden. Men bekendte af især den ældste pige, siger, at hun udviste ekstremistisk adfærd længe før afrejsen.

Yasar Olgun leder efter sine to døtre i Kilic i Tyrkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sultan Coban
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GAZIANTEP/KILIS: Yasar Olgun har lukket og slukket for sin butik, Olgun Rejser, i det indre København.

I 21 år har han solgt billige flybilletter til Tyrkiet, hvilket har gjort ham til en kendt skikkelse i det tyrkisk-kurdiske miljø i Danmark. De fleste i det netværk kender eller har mødt Yasar, mindst én gang i deres liv. De kender ham som den glade venlige mand, der møder op i Kastrup Lufthavn hver sommer i begyndelsen af ferien for at udlevere flybilletter til sine kunder. Til kurdere og tyrkere, der typisk skulle til Konya og Ankara for at tilbringe sommerferien med familien.

Yasar Olgun er nu i Kilis, en by i sydøsttyrkiet, der grænser op til det krigshærgede Syrien. Hans telefon kimes ned. Blandt andet af en kunde, der vil have refunderet sin flybillet, selvom den er købt i en tilbudskampagne og ikke kan refunderes. Yasar afviser opkaldet: »Jeg står her i problemer op til halsen, men folk tænker på en sølle billetpris«, siger han.

For nogle måneder siden måtte Yasar sætte sin forretning på »stand by«, fordi han gennemgik en hård og smertefuld behandling for kræft. I maj 2016 var han til kontroltjek på sygehuset sammen med sin ældste datter. Her fik de den gode nyhed, Yasar havde vundet kampen over kræftsygdommen. Han troede, at han havde overlevet det værste.

Men den 28. maj opdagede han, at begge døtre var forsvundet hjemmefra. Sandsynligvis var de på vej til terrororganisationen Islamisk Stat. Endnu en gang måtte Yasar sætte butikken på stand by for at rejse til Tyrkiet og lede efter sine døtre.

»Kræften havde spredt sig syv forskellige steder. Men jeg overlevede det. Det her med mine døtre slår mig ihjel, hvis ikke jeg finder dem«, siger Yasar en rystende stemme og blikket stift rettet mod sin telefon, i håb om nyt fra de tyrkiske myndigheder.

»Måske var jeg ikke hård nok«, siger Yasar og beskriver sit kærlige forhold til sine to døtre. Han beskriver, hvordan pigernes mor ofte drillede ham med at være alt for pjattet og sød mod dem. Han spørger sig selv, om det havde været anderledes, hvis han havde været en striks far, der satte hårde grænser for sine døtre. Aldrig i sit liv havde han forestillet sig, at han skulle vandre rundt i gader og stræder ved grænsen til Syrien og lede efter sine døtre.

»De kan jo slet ikke klare sig i områder som det her«, siger Yasar bekymret og tænder en smøg til. Det værst tænkelige scenarie for Yasar ville være, hvis døtrene allerede var nået til Syrien, men han tror stadig, at de befinder sig i Tyrkiet. Flere bekendte til Olgun-familien beskriver dem som en almindelig afslappet og venlig kurdisk familie. Men op til flere, der ønsker at forblive anonyme, fortæller, at ældstedatteren udviste ekstremistiske tendenser på blandt andet Facebook. »Hun var især ekstremt fordømmende over for shia-muslimer«, siger en pige, der har gået på gymnasium med den ældste af de to søskende.

Ifølge Yasar begyndte begge hans døtre at dække håret til, da de hver især var omkring 16 år gamle. »Da min yngste datter sagde, at hun ville tildække sig, spurgte jeg hende om det ikke var tidligt. Det syntes hun ikke«, siger Yasar og understreger, at han ikke har noget imod religiøsitet, så længe det ikke bliver misbrugt til terrorformål.

Ifølge Yasar var det den private koranundervisning, der radikaliserede døtrene. Det var i efteråret 2015, at den ældste pige på 24 år fortalte sin far, at hun havde brug for hjælp til at forstå og oversætte koranen. Hun havde gennem flere år undervist børn i koranlæsning i en almindelig moske i Brøndby Strand, så det fandt han ikke noget mærkeligt i.

Hun fortalte, at hun kunne få privatundervisning hjemme hos en palæstinensisk kvinde, som hun var blevet veninder med. Kvinden, der siden skulle vise sig at være i trediverne, boede sammen med sine to børn hos sine forældre i Kisumparken i Brøndby Strand og havde mistet sin mand.

Det lød tilforladeligt med en veninde, der boede hos sine forældre, så Yasar fattede ikke mistanke. Det var først efter, at pigerne forsvandt, at han undersøgte palæstinenseren og fandt frem til, at hun havde forbindelser til radikale miljøer, herunder angiveligt til Islamisk stat gennem en mand i Syrien, der formodentlig var hendes i høj grad levende ægtemand. Yasar siger, at storesøsteren må have radikaliseret sin lillesøster på 19, men iøvrigt er han i tvivl om, hvad der er foregået. Han ved ikke, om hans ældste datter løj for ham om kvinden, eller om kvinden simpelthen havde bildt hende ind, at hun var enke.

Yasar Olgun leder efter sine to døtre i Kilic i Tyrkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sultan Coban.

I dag er både døtrene og palæstinenserne forsvundet. Han spørger sig selv, om han kunne have forhindret det. Døtrene, og især den ældste, var ifølge faren religiøse, men ikke IS-sympatisører. Han mindes flere episoder, hvor familien har set nyheder sammen om IS-forbrydelser, og hvor Yasar har fordømt organisationen, uden at pigerne har sagt ham imod. Yasar beskriver, at folk omkring familien altid roste hans døtre op til skyerne, fordi de var så venlige mod børn og ældre. Ingen har nogensinde sagt noget om ekstrem adfærd til ham.

»Jeg har aldrig tvunget mine børn til eller fra noget. De har haft frihed til selv at forme deres liv. Selvfølgelig ville jeg ikke forhindre dem i at lære at læse koranen, det gør mange muslimer jo, men jeg havde aldrig set denne form for ekstremisme komme«, siger Yasar.

Han fortæller, hvordan de to søskende var meget tæt knyttede, og at de aldrig gjorde noget uden hinanden.

»Selv denne forfærdelige vej har de valgt sammen«.