Var det et terrorangreb eller et familieopgør? Her er, hvad vi ved om den formodede gerningsmand fra Utrecht

Den 37-årige tyrkiskfødte formodede gerningsmand var en gammel kending af politiet. Hans naboer beskriver ham som en »småkriminel« person, der havde et misbrugsproblem. Andre beskriver ham som en til tider from muslim. Berlingske giver her et overblik.

Det er meget forskelligt, hvad de hollandske medier har fået at vide om den 37-årige tyrkiskfødte formodede gerningsmand. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVERT ELZINGA

Klokken 10.45 mandag morgen bremsede en sporvogn hårdt op på 24. Oktober-pladsen i Utrecht. Der blev affyret skud ombord. Og så begyndte skrækslagne passagerer at strømme ud på gaden, har vidner fortalt til den hollandske avis Volkskrant.

Tre personer blev dræbt og yderligere fem blev såret, da den formodede gerningsmand affyrede skud i en sporvogn mandag formiddag. Hele den efterfølgende dag var han på flugt fra politiet, indtil han om aftenen blev arresteret i en razzia i det nordlige Utrecht.

De hollandske myndigheder har ikke siden givet svar på, hvad hans motiv var, eller om manden arbejdede alene. Ifølge Ritzau er to andre personer blevet anholdt efter skyderiet mandag. Myndighederne vil ikke udelukke et terrormotiv, mens andre hævder at vide, at der var tale om et personligt familieopgør.

Berlingske giver her et overblik over, hvad vi ved.

Hvem er Gökmen Tanis?

Den 37-årige tyrkisk-fødte person, som politiet i Utrecht anholdt mandag aften, var ikke ukendt af politiet. Faktisk har han været sigtet i ni andre sager, skriver det hollandske medie NOS.

Blot to uger før skyderiet i sporvognen, var han hovedpersonen i tre sager: en om cykeltyveri, en anden om tyveri i en cykelbutik, og så var han tiltalt i en voldtægtssag. Han havde været varetægtsfængslet i seks uger forinden da, men blev løsladt et par dage efter den sidste sag fandt sted, skriver NOS.

Siden 2012 har Gökmen Tanis været sigtet i ni forskellige sager. I 2012 begik han røveri mod en lastbil, i 2013 blev han sigtet for drabsforsøg og for at have affyret skud i en lejlighed i det område af Utrecht, hvor han boede, Kanaleniland. I 2014 blev han sigtet for butikstyveri, for at have spyttet efter og truet en betjent og for at køre bil i påvirket tilstand. I 2017 blev han tiltalt for voldtægt. Og i 2018 kom så sagerne om cykeltyveri.

Men hvad siger folk, der kender ham?

Det er meget forskelligt, hvad de hollandske medier har fået at vide om den 37-årige tyrkiskfødte formodede gerningsmand.

Over for den hollandske avis Volkskrant beskriver hans gamle naboer i Kanaleniland ham som en ustabil, »småkriminel« »pusher« og »en kæmpe taber med et misbrugsproblem«.

»Jeg har boet her hele mit liv. Jeg voksede op med ham. Han har i årevis været kendt som en, der stjal cykler og begik butikstyveri. Han kom ikke i moskeen. I de seneste år har vi set ham sakke bagud. Han begyndte at tage hårde stoffer og ryge heroin. Vi ville intet have at gøre med ham,« siger en tyrkisk-hollandsk nabo til Volkskrant om den formodede gerningsmand:

»Han er fortabt dreng med en IQ på størrelse med en reje. Guderne må vide, hvad der inspirerede ham. Men det var ikke religion.«

Andre gamle venner af den 37-årige siger til NOS, at Gökmen Tanis i nogle perioder levede som from muslim, lod sit skæg vokse langt og gik i islamisk beklædning. Men i andre perioder »drak han bare«, skriver NOS.

Er der nogen, der ved noget om hans motiv?

Nej. Ikke endnu.

Utrecht var i højeste alarmberedskab hele mandag, mens jagten på den 37-årige stod på. Fra officielt hold lød det konsekvent gennem dagen, at et terrormotiv ikke kunne udelukkes. Men senere berettede det tyrkisk statsejede nyhedsbureau Anadolu, at pårørende til den efterlyste havde fortalt, hvordan skyderiet i virkeligheden bundede i et familieopgør.

Den 37-årige var gået efter at dræbe én person, lød forklaringen, og havde så derefter skudt på dem, der forsøgte at hjælpe hende. Den teori er imidlertid ikke bekræftet af myndighederne.