Vänsterpartiet holder Löfven og Sverige på pinebænken: »Det er helt urimeligt«

Vänsterpartiet kræver nye forhandlinger for at overveje at stemme ja til en rød-grøn regering med støtte fra de to liberale partier.

»Det er umuligt at stemme for Stefan Löfven på onsdag. Vi er ikke der endnu,« siger Vänsterpartiets formand Jonas Sjöstedt (tv) mandag efter møde med den svenske riksdags talman, Andreas Norlén (th). Fold sammen
Læs mere
Foto: 10070 Jessica Gow/TT

En ny svensk regering er afhængig af det yderste venstre, og her er man endnu ikke indstillet på at stemme ja til en regering.

Det meddelte Vänsterpartiet mandag, hvor partileder Jonas Sjöstedt skulle fortælle den svenske talman, Riksdagens formand, om hvordan partiet stiller sig til det bud på en regering, der er på bordet, og som skulle til afstemning onsdag.

Dermed vil den foreslåede regering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet med støtte fra de to liberale partier, Centerpartiet og Liberalerna ikke kunne dannes i øjeblikket. Der vil være et flertal imod den i form af Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet ønsker Stefan Löfven som statsminister, men er endnu ikke klar til at stemme for en ny svensk regering under ledelse af den socialdemokratiske Stefan Löfven, meddelte partiet.

»Det er umuligt at stemme for Stefan Löfven på onsdag. Vi er ikke der endnu,« siger Jonas Sjöstedt mandag efter møde med den svenske talman.

Vänsterpartiets partileder sagde samtidig, at han kræver yderligere forhandlinger om betingelserne for at stemme for de kommende dag.

I Vänsterpartiet er der især stor vrede over, at de liberale partier har fået skrevet ind i forslaget om et regeringsgrundlag, at Vänsterpartiet ikke vil få nogen som helst indflydelse på den førte politik. Medlemmer af partiet sagde i weekenden, at partiet ikke kan støtte en socialdemokratisk ledet regering, som på krav fra de liberale partier vil føre borgerlig politik.

»Det er helt urimeligt og fuldstændig uacceptabelt, at vi ikke skal få indflydelse i løbet af de her fire år,« siger Vänsterpartiets formand.