Vangelis er død – den græske oscarvindende komponist blev 79

Manden, der blandt andet står bag den flittigt brugte titelmelodi til »Chariots of Fire« er død. Han blev 79.

Den græske elektrokomponist Evangelos Papathanassiou er død (arkiv). Fold sammen
Læs mere
Foto: Simela Pantzartzi/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den græske elektrokomponist Evangelos Papathanassiou – også kendt som Vangelis – er død i en alder af 79 år. Det skriver Reuters på baggrund af det græske nyhedsbureau Athens News Agency.

Han døde sent tirsdag aften, oplyser hans advokat ifølge Reuters uden at uddybe dødsårsagen.

Ifølge flere græske medier er Vangelis død på grund af coronavirus. Det bliver ikke forklaret nærmere, hvordan virusset har påvirket hans helbred.

Vangelis skal ifølge græske medier være gået bort i Frankrig, hvor han delvist levede. Vangelis levede også i den engelske hovedstad, London, og den græske hovedstad, Athen.

I hjemlandet er det langt fra gået ubemærket hen, at Vangelis er gået bort. På Twitter anerkender den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, den nu afdøde kunstner.

»Vangelis Papathanassiou er ikke længere iblandt os. Musikkens verden har mistet den internationale kunstner Vangelis,« skriver premierministeren.

Under kunstnernavnet Vangelis blev musikeren særligt kendt for titelmelodien til filmen »Chariots of Fire« fra 1981. En melodi, som han fik en Oscar for. Og som siden er blevet brugt flittigt i adskillige andre film. Heriblandt »Madagascar« og »Bruce Almighty«.

Vangelis slog igennem i 1968 med rockbandet Aphrodite's Child og sangen »Rain and Tears«. Bandet blev opløst i 1978, hvorefter Vangelis gik solo som komponist, hvor han har stået bag flere velkendte filmmelodier.

Han står blandt andet bag musikken til filmene »Blade Runner« og »1492«, der begge af instrueret af Ridley Scott.

I en periode i 1980erne lavede Vangelis desuden musik med den britiske musiker Jon Anderson. Sammen udgav de fire album.

/ritzau/Reuters