Vandmasserne i Seinen truer kulturskatte i Paris

Ansatte på Louvre-museet i den franske hovedstad kæmpede fredag for at redde hundredtusindvis af værker op fra depoter, mens Seinen steg til godt seks meter over sit normale niveau. Oversvømmelser har de seneste dage kostet mindst tre personer livet i Frankrig.

Foto: BERTRAND GUAY

BARCELONA: Det er, som om alt og alle de seneste uger har rottet sig sammen for at gøre livet både surt og farligt for franskmændene. Risikoen for nye terrorangreb hænger tungt over landet kort før starten på EM i fodbold 10. juni. En bølge af strejker truer med at få både tog- og flytrafikken til at bryde sammen. Og i sidste weekend meldte også vejrguderne sig ind i selskabet af plageånder med historisk voldsomme regnskyl.

Siden har mindst tre mennesker – heriblandt en treårig dreng – mistet livet i forbindelse med oversvømmelser i området sydøst for Paris. Samtidig er 20.000 i løbet af ugen blevet evakueret fra deres hjem langs de store floder forskellige steder i landet, inden turen fredag kom til Paris. Her steg Seinen hen på aftenen til over seks meter over dagligt vande, hvilket er det tredjehøjeste niveau målt i de seneste godt 100 år.

Ved middagstid begyndte vandet at pible ind over skinnerne langs RER-regionaltogenes C-linje, hvor trafikken senere på dagen blev indstillet. Samtidig steg nervøsiteten i takt med Seinens enorme grågrønne vandmasser blandt de ansatte på Louvre-museet, mens de kæmpede for at redde hundredtusindvis af uerstattelige værker i sikkerhed.

Red hvad reddes kan

Louvre, der fredagen igennem var lukket, hører med ni millioner gæster om året til blandt verdens mest besøgte museer. Samlingen af malerier, skulpturer og objekter fra antikken tæller op mod 400.000 værker, og da der kun er plads til at udstille ca. 35.000 ad gangen, opbevares hovedparten i depotrum under museet.

Det var dem – samt kælderetagens samling af islamisk kunst – som 300 medarbejdere torsdag aften og på frivillig basis gik i gang med at fragte op på første- og anden sal. En gigantisk opgave, der under øvelser har vist sig umuligt at gennemføre i løbet af de 72 timer, evakueringsplanen foreskriver. Af samme grund er Louvre i gang med at opføre en ny depotbygning nær museets afdeling i den nordfranske by Lens. Men den står først klar i 2018, hvilket ikke hjælper ret meget her og nu.

»Vi kan kun forsøge at holde vandet ude af bygningerne så længe, det overhovedet kan lade sig gøre, mens vi bringer så mange værker som muligt i sikkerhed,« indrømmer museets kommunikationschef, Sophie Grange, over for avisen Le Monde.

Heller ikke Musée d’Orsay, der ligger over for Louvre på den venstre Seine-bred, åbnede fredag, mens samlingen af bl.a. impressionismens og fauvismens mestre – Monet, Renoir, Gauguin og Van Gogh m.fl. – blev evakueret. Også den monumentale udstillingsbygning Grand Palais lukkede dørene med henvisning til risikoen for oversvømmelse.

Bekymring og begejstring

De franske myndigheder regner ikke med, at vandstanden i Seinen vil stige yderligere de kommende dage. Til gengæld gør de opmærksom på, at højvandet fredag aften ikke er som en bølgetop.

»Der er snarere tale om, at vi når op på et plateau. Vandstanden vil holde sig stabil på et højt niveau hen over weekenden, hvorefter den langsomt begynder at falde igen,« forklarer miljøministeriet i en erklæring, der også bebuder, at evakuering af beboerne på øer i Seinen samt i den vestlige forstad Rueil-Malmaison kan blive nødvendig.

Det langvarige højvande vil i sagens natur ikke gøre det lettere at vende tilbage til normale tilstande for indbyggerne i den franske hovedstad. Eksempelvis benytter en halv million af dem dagligt RER-togenes C-linje. Metrosystemets smertegrænse ligger ved en vandstand på 6,5 meter over dagligt vande. Men det niveau var ikke nået endnu, da den centrale station Cluny-La Sorbonne ved 14-tiden blev lukket for trafik. 140 km af undergrundsbanens tunneler er i fare for at blive oversvømmet.

Intet er imidlertid så skidt, at det ikke er godt for noget.

Eksempelvis benyttede en gruppe åbentvandssvømmere lejligheden til at træne igennem, og på Pont Saint-Louis var en kunstmaler i gang med at forevige det våde sceneri.

»Det minder om Venedig. Dér har jeg ganske vist aldrig været, men det må se sådan ud,« forklarede han til Libération.