Van Goghs morder fik livsvarigt

En ung muslimsk fanatiker Mohammed Bouyeri blev i går idømt livsvarigt fængsel for det brutale mord på den hollandske filminstruktør Theo van Gogh sidste år. Bouyeri har sagt, at han er parat »til at gøre det igen« og vil derfor aldrig komme på fri fod.

Mohammed Bouyeri fik i går livsvarigt fængsel for mordet på den hollandske filminstruktør. Og med livsvarigt menes livsvarigt, sagde retsformanden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Theo van Gogh blev nådesløst slagtet,« konstaterede dommer Udo Willem Bentinck. Så den eneste dom, som kunne afsiges for denne forbrydelser, er fængsel på livstid - og dermed menes der livstid, slog han fast.

Uden nogen følelsesudbrud tog den 27-årige hollandsk-marokkaner Mohammed Bouyeri i går mod denne dom, der betyder, at han vil tilbringe resten af sine dage i et fængsel. Under hele retssagen i denne måned i Amsterdam har Bouyeri erklæret sig skyldig og ikke på nogen måde forsøgt at frasige sig ansvaret for det brutale mord på den hollandske filminstruktør Theo van Gogh på åben gade i Amsterdam den 2. november sidste år.

Bouyeri rev van Gogh ned af hans cykel, stak ham flere gange med en kniv og affyrede flere skud ind i ham, inden han til sidst skar halsen over på sit offer. Derpå plantede han en dolk med en bekenderskrivelse og trusler mod andre kendte hollændere i liget.

Tidligere under retssagen har Bouyeri forklaret, at han af religiøse grunde var nødt til at myrde den hollandske filminstruktør, fordi denne havde lavet en film med et kritisk syn på islams holdning til kvinder: »Jeg var motiveret af den lov, som befaler mig at skære hovedet af alle, som fornærmer Allah og hans profet.«

Han har også erklæret under retssagen, at han ingen medfølelse havde for van Goghs familie, fordi disse var »vantro«, men at han respekterede den myrdede filminstruktørs mod.

Theo van Goghs familie erklærede sig i går tilfredse med dommen på livsvarigt fængsel, og at Bouyeri aldrig kan bevæge sig frit igen.

»Det er ikke et spørgsmål om øje for øje og tand for tand,« sagde moderen Agnete van Gogh. »Den anklagede har gjort det klart under retssagen, at han var parat til at myrde igen i islams navn - om nødvendigt sine egne forældre,« påpegede hun.

Til fare for samfundet
I sin domsafsigelse lagde retsformand Bentinck også vægt på, at Mohammed Bouyeri med fuldt overlæg og efter nøje overvejelser havde begået mordet. Der var ingen tegn på psykiske svagheder, der kunne mindske straffen. Hvis Bouyeri sættes på fri fod igen, kan han tværtimod udgøre en fare for det hollandske samfund, hed det.

»Terrorangrebet mod van Gogh har udløst stor frygt og usikkerhed i det hollandske samfund. Der er kun en passende straf i denne sag, og det er livsvarigt fængsel,« sagde retsformanden.

Mohammed Bouyeri er født i Holland som søn af indvandrere fra Marokko. Han levede et tilsyneladende normalt liv og var i gang med at uddanne sig som IT-tekniker, indtil han for et par år siden begyndte at blive stadig mere præget af islamisk fundamentalisme. Bouyeri var i denne periode tilsyneladende under indflydelse af en islamisk prædikant fra Syrien, Redouan al-Issar, der forsvandt fra Holland kort før mordet på Theo van Gogh, men som nu menes tilbageholdt i den syriske hovedstad, Damaskus.

Bouyeri menes at have været medlem af en islamisk terrorgruppe, kendt som Hofstad-gruppen, bestående af unge hollandske muslimer. Der er i øjeblikket en parallel retssag i gang mod 12 personer fra denne gruppe for at have planlagt andre forbrydelser.