»Vampyr-skeletter« fundet i Bulgarien

Arkæologer har fundet lig fra en tid, hvor man tog vampyrangsten meget alvorligt. Ligene er fundet med jernpæle gennem brystet

En af de klassiske gengivelser af Grev Dracula. Her fra et allerhelgenoptog på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJARKE ØRSTED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er indtil flere interessante ingredienser i en god vampyrhistorie: Hvidløg, vievand, sølv og kors skulle kunne holde selv den mest insisterende og blodtørstige vampyr på afstand.

Et andet trick er en jernpæl gennem bryst og hjerte. Og netop sådan er to lig for nyligt blevet fundet i Bulgarien ved Sortehavet.

Denne praksis med at spidde ligene med en jernpæl, har været brugt på allerede døde mennesker, så de ikke stod op af graven ved midnat som vampyrer med lyst til menneskeblod. Metoden er blevet brugt helt op i det første årti af det 20. århundrede. Det skriver BBC.

I alt har man fundet over 100 af disse vampyr-skeletter i Bulgarien. Men samme skeletter er også blevet fundet i både Serbien og andre Balkanlande.

Adspurgt om vampyrer vil de fleste teenagere måske nævne vampyren fra de populære Twilight-film, Edward Cullen, før dennes forfader grev Dracula. Men på grund af myten om grev Dracula vil han nok - et par år endnu - stadig være den mest kendte vampyr. Grev Dracula var en rumænsk greve, der slog sine fjender ihjel og drak deres blod. Og denne myte inspirerede Bram Stoker til sin skrækroman om selvsamme greve fra 1897.