Valgløfte: Turkmenere på nettet

Den førende kandidat til præsidentposten i Turkmenistan vil give landets borgere adgang til internettet.

Modelfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

En surftur i ny og næ, bliver måske snart en mulighed for borgerne i den centralasiatiske republik, Turkmenistan.

Internetadgang til alle er nemlig blevet et valgløfte for Gurbanguly Berdymuchammedov, der er landets fungerende præsident og favorit til at vinde præsidentvalget 11. februar, skriver Reuters.

- Jeg mener at det internationale netværk, Internettet, og nye kommunikationsteknologier skal være tilgængelige for enhver borger, sagde Berdymukhamedov onsdag på et offentligt møde.

Indtil den 21. december blev Turkmenistan styret af den selvudråbte præsident på livstid, Saparmurat Nijasov, som pludselig døde af et hjertestop. Han gav ikke plads til en egentlig opposition, og internettet var belagt med strenge restriktioner, der forhindrede turkmenerne i at få påvirkninger udefra.

Men selv om Berdymukhamedov har intentioner om at reformere den eksisterende internetpolitik, er det uklart, om det også betyder, at landet vil åbne sig mere for omverdenen.

Berdymukhamedov svor nemlig troskab over for Nijasovs politiske linje efter diktatorens død.

Den internationale organisation Journalister uden Grænser, har stemplet Turkmenistan som en fjende af internettet, på grund af styrets radikale holdning til "internetproblemet".

Kun få indbyggere har lov til at have internetopkoblinger, internetcaféer findes ikke, og kun bestemte virksomheder og internationale organisationer har adgang til et censureret Internet.