Valgkommission bekræfter sejr til ja-fløj i Tyrkiet

Chefen for Tyrkiets valgkommission bekræfter ifølge Reuters, at ja-sigerne har vundet folkeafstemning.

Billede fra fejringen af folkeafstemningen i Tyrkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: OZAN KOSE

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, taler om en historisk beslutning, efter at tyrkerne søndag har holdt folkeafstemning om en reform af landets styreform.

En reform, der ændrer forfatningen og giver præsidentembedet langt større beføjelser end i dag.

- I dag har Tyrkiet truffet en historisk beslutning. Med folket har vi virkeliggjort den vigtigste reform i vor historie, siger Erdogan søndag aften til journalister i præsidentens officielle residens, Huber Paladset.

Der er sent søndag fortsat ikke et officielt resultat. Det officielle tyrkiske nyhedsbureau Andolu siger, at med 99,27 procent af stemmerne talt op har 51,25 stemt ja til reformen, mens 48,65 har stemt nej.

Præsident Erdogan sætter vælgertal bag "det uofficielle resultat", som han kalder det.

Han siger, at 25 millioner har stemt ja til reformen, omkring 1,3 millioner flere end der har stemt nej.

Lederen af valgkommissionen bekræfter senere søndag aften, at ja-siden har vundet. Men han siger, at et endelige valgresultat først kan ventes om 11 eller 12 dage.

Videre siger Erdogan, at alle bør respektere resultatet, herunder Tyrkiets allierede.

- Vi ønsker, at andre lande og institutioner viser respekt for nationens beslutning, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Erdogan tilføjer, at Tyrkiets allierede bør vise større forståelse for Tyrkiets "følsomhed", når det gælder "kampen mod terrorisme".

Videre siger han, at han straks vil drøfte spørgsmålet om genindførelse af dødsstraf med sin regering og opposition. Og at han om nødvendigt kan sende spørgsmålet til folkeafstemning.

Dødsstraffen blev afskaffet i landet i 2004, da Tyrkiet begyndte optagelsesforhandlinger med EU.

Kommer dødsstraffen tilbage, kan det betyde slut på optagelsesprocessen, da EU ikke accepterer medlemslande, der anvender dødsstraf.

Den ændrede forfatning indebærer blandt andet, at Tyrkiet fra 2019, når reformen skal træde i kraft, skal have en præsident, der er såvel statsoverhoved som regeringschef.

Præsidenten får langt mere vidtgående beføjelser end de overvejende ceremonielle beføjelser, der er tilknyttet præsidentembedet i dag.

Det er ikke givet, at Erdogan bliver den nye stærke præsident.

Han sidder til 2019, når den nye reform efter planen skal træde i kraft.

Hvis Erdogan så ønsker det, kan han stille op til embedet. Premierminister Binali Yildirim siger i sin sejrstale søndag aften, at regeringen nu vil gå i gang med at forberede valget i 2019.

Ifølge reformen kan en person have det nye præsidentembede i to perioder af fem år.

/ritzau/Reuters