Valggyser i Alabama: Sensationel sejr til Demokraterne og kæmpe nederlag til Trump

For første gang i 25 år har en demokrat vundet et senatssæde i Alabama. Drama, da republikaneren Roy Moore nægtede at acceptere resultatet. Stort nederlag til Trump.

»Jeg har ventet på dette hele livet, og nu aner jeg slet ikke, hvad helvede jeg skal sige,« sagde Doug Jones, da han holdt tale. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARVIN GENTRY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Donald Trumps kandidat, Roy Moore, kom tirsdag ridende til valgstedet i Alabama på sin hvidbrune hest, Sassy, og meddelte sejrssikkert de ventende reportere, at når han »kom i Senatet, vil vores problemer blive løst«.

Men da stemmerne var talt op sent tirsdag aften amerikansk tid, var det ikke den højrereligiøse Roy Moore, der kunne lade sig hylde, men derimod mod alle odds hans demokratiske modstander, Doug Jones.

For første gang i 25 år vandt en demokrat et sæde i Senatet i Alabama, der er en af USAs mest republikanske stater.

En sensationel sejr for Demokraterne og et kæmpe nederlag for Republikanerne og præsident Trump.

Men en gyser blev det. Helt op til, at 87 procent af stemmerne var optalt, førte Roy Moore. Men derefter skiftede det, og Doug Jones holdt føringen hele vejen hjem.

Da 99 procent af stemmerne kl. 5.38 onsdag morgen dansk tid var talt op, havde Jones fået 49,9 af stemmerne mod 48,4 procent til Moore. Derudover havde 1,7 procent stemt på andre kandidater.

Doug Jones, en anklager, der er kendt for at have fået dømt to Ku Klux Klan i en højprofileret sag om et bombeattentat mod en baptistkirke, havde også umiddelbart svært ved at forstå det.

»Jeg har ventet på dette hele livet, og nu aner jeg slet ikke, hvad helvede jeg skal sige,« sagde Doug Jones fra scenen i sit hovedkvarter sent tirsdag aften til stor jubel blandt sine støtter. Men tilføjede så:

»Vi har vist landet vejen, og at vi kan forenes.«

Men nattens valgdrama var ikke slut. Da Roy Moore lidt senere kom på scenen i det republikanske hovedkvarter, afviste han at godkende resultatet, selv om medier på tværs af det politiske spektrum havde fastslået som et faktum, at Doug Jones havde vundet.

»Det er ikke forbi endnu,« sagde han.

Men det var forbi. Vælgerne har talt, lød det fra de ansvarlige for valgafhandlingen. Dog er der i valgreglerne en mulighed for, at en kandidat selv kan betale for en omtælling. For at det uden videre kan kræves af en part, skal der højst være 0,5 procent mellem de to kandidater.

Valget af en demokrat i den ellers stærkt republikanske delstat er et signal om, at mange borgere stod af på Roy Moore (70), efter at han blev anklaget for at have »datet« teenagere, mens han var i 30erne, herunder at han skulle have lokket en 14-årig til seksuelle handlinger.

Samtidig er det på flere måder et ydmygende nederlag. For Donald Trump, der i slutfasen kæmpede hårdt for at få Roy Moore valgt trods anklagerne. Trump gjorde klart, at han havde hårdt brug for at få valgt Moore til Senatet, så han som præsident kunne få sine mærkesager igennem – herunder en mur mod Mexico og en skrap kurs mod kriminalitet.

Trumps udfordring er, at han og republikanerne i forvejen kun har et snævert flertal i Senatet – indtil valget i Aalabama 52 sæder mod 48 til Demokraterne. Dette har allerede givet Trump store problemer, og det var grunden til, at han ikke som lovet under valgkampen formåede at få ophævet og erstattet Obamacare med en ny sundhedslov tidligere i år. For flere Republikanere afviste at stemme for planen. Fremadrettet bliver dette en endnu større udfordring for præsidenten. For med valget af Doug Jones reduceres republikanernes flertal i Senatet yderligere.

Fremover består flertallet kun af 51 mod 49 senatorer. Og valgsejren til Demokraterne i en ellers så konservativ stat som Alabama sender også et signal om, hvordan Midtvejsvalget kan udfolde sig i efteråret 2018.

Michael Bjerre er USAs korrespondent i USA