Valggyser: Græsk venstreparti får ikke absolut flertal

Sejrherre i Grækenlands parlamentsvalg det venstreorienterede parti Syriza er på vej til at miste sit absolutte flertal.

Læs mere
Fold sammen

GRÆKENLAND: Grækenlands sejrende parti i søndagens parlamentsvalg, det venstreorienterede parti Syriza, er på vej til at miste det absolutte flertal, som en såkaldt exit poll tidligere søndag aften havde stillet partiet i udsigt, skriver Reuters.

Med en femtedel af stemmerne optalt, ser det ifølge avisen The Guardians livedækning ud til, at partiet lige netop ikke rammer de 37 procent af stemmerne, der skal til for at Syriza kan sætte sig enevældigt på regeringsmagten.

Ifølge Reuters vil partiet, som det ser ud lige nu få mellem 149 og 151 pladser i parlamentet. Den 151. plads er den der udløser flertallet.

Det vil formentlig betyde, at Syriza vil blive nødt til at finde en regeringspartner blandt Grækenlands øvrige EU-skeptiske partier for at få sine krav om en genforhandling af dets gældsforpligtelser til EU, Den Europæiske Centralbank og IMF, Den Internationale Valutafond.

Ifølge det græske indenrigsministerium befinder Syriza sig klokken 21 søndag blot en halv procent fra at have sit absolutte flertal hjemme.

En situation som ifølge den danske grækenlandsekspert, ekstern lektor ved Københavns Universitet, Tom T. Kristensen alligevel ville have betydet, at Syriza ville blive nødt til at finde en regeringspartner.

Risikoen ville være for stor for, at det spinkle flertal smuldrer, fordi medlemmer af parlamentsgruppen ville skifte side eller springe ud som løsgængere, lyder hans vurdering over for Berlingske Nyhedsbureau. Græske politikere er kendt for deres notorisk ringe loyalitet over for deres parlamentsgrupper.

Gyseren i Athen ser ud til at fortsætte resten af aftenen.

»Vi må formentlig vente til alle stemmer er talt op,« siger Michalis Kariotoglou fra Singular Logic, der styrer valghandlingen for indenrigsminsteriet til Reuters.