Valget om, hvor åben den iranske dør skal være

Der er fire kandidater tilbage ved dagens præsidentvalg i Iran. Men kun to af dem - »strammeren« Raisi og den »moderate« Rouhani - menes at have en reel chance for at vinde

Tilhængere af den nuværende iranske præsident Hassan Rouhani under valgkampagnen i hovedstaden 17. maj, 2017. TIMA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: Irans nuværende præsident, Hassan Rouhani styrer mod genvalg, men han er presset af den åndelige leders favoritkandidat Ebrahim Raisi.

Som det næsten altid er tilfældet ved præsidentvalg i Den Islamiske Republik, har de omkring 56 millioner stemmeberettigede iranske mænd og kvinder, et valg mellem en såkaldt moderat kandidat, og en af de såkaldte strammere.

Ligesom de to andre kandidater Mostafa Agha Mirsalim og Mostafa Hashemitaba, der ikke ventes at blive store stemmeslugere, er Rouhani og Raisi blevet godkendt af en særlig valgkomite. Og forskellene mellem de to kandidaters politik, gør sig først og fremmest gældende hvad angår økonomi og Irans forhold til Vesten.

Det var Hassan Rouhani, der i 2015 skrev under på Irans atomaftale med de såkaldte 5 plus 1 lande.
Ifølge den israelske Irananalytiker, Raz Zimmt, har Rouhani siden forsøgt at styrke den iranske økonomi ved at være åben for internationale, og især europæiske investeringer.

Ebrahim Raisi, en 56-årig jurist, medlem af Eksperternes Råd, og direktør for den magtfulde Astan Quds Razavi fond har det stik modsatte tilgang.

»Med Raisi som præsident vil den nyligt oprettede kontakt mellem vestlige lande og Iran få svære vilkår,« siger Raz Zimmt.

Ebrahim Raisi anses for at være en populist. Med et Iran, der i øjeblikket oplever stigende arbejdsløshed, lover han ifølge New York Times at løse problemet med “jihad-ledelse” og “revolutionær ånd”.

»Hvem vil investere i Iran, hvis han bliver præsident,« citerer New York Times den iranske økonom Saeed Laylaz for at spørge.

Kapløbet mellem Rouhani og Raisi spidsede til i ugens løb, da Teherans borgmester Mohammed Bagher Ghalibaf trak sit kandidatur og officielt erklærede sin støtte til Raisi.

Ifølge de seneste meningsmålinger vil omkring 20 procent af vælgerne beslutte sig i sidste øjeblik. Og det kan i sidste ende vise sig at blive i Raisis favør. Dels fordi han bærer sort turban, et tegn på at han nedstammer fra profeten Muhammeds familie. Dels fordi han er den åndelige leder, ayatollah Ali Khameneis foretrukne kandidat. Hassan Rouhanis tilhængere håber på høj valgdeltagelse, da de mener det vil sikre en sejr.