Valget i Syrien er uden udsigt til fred

Parlamentsvalg bliver afvist som en facade af demokrati, mens fredsaftalen er på nippet til at bryde sammen under nye angreb støttet af Rusland.

Det syriske parlamentsvalg bliver afvist af Frankrig, Tyskland og Storbritannien som en meningsløs handling midt i en krigssituation og uden adgang til valgkamp eller deltagelse af en reel opposition. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valery Sharifulin

LONDON: Bashar al-Assad smilede, og hustruen Asma smilede. På præidentfruens officielle Facebook-side kan man se parret i færd med at afgive deres stemme ved onsdagens parlamentsvalg, mens glade mennesker omkring dem klapper, og en kvinde tager et foto på sin smartphone. I Geneve mødte den syriske opposition frem til den anden runde af de FN-ledede fredsforhandlinger. Regimets delegation vil ankomme om et par dage.

Betyder det så, at der endelig er lys forude? Snarere tværtimod ifølge vurderinger på begge sider af konflikten. Både iranske myndigheder og USAs FN-repræsentant advarer om, at den skrøbelige fredsaftale er på nippet til at bryde helt sammen under gentagne brud og opblussede kampe. FNs ansvarlige for den humanitære hjælp til belejrede civile i Syrien siger, at især regimets styrker forhindrer hjælpekonvojer i at udbringe den hjælp, som nogle af parterne i den syriske borgerkrig med USAs og Ruslands mellemkomst har indvilliget i at tillade.

Det syriske parlamentsvalg bliver afvist af Frankrig, Tyskland og Storbritannien som en meningsløs handling midt i en krigssituation og uden adgang til valgkamp eller deltagelse af en reel opposition.

Sent onsdag forlød det, at valghandlingen ville blive forlænget frem til midnat på grund af stor deltagelse, men kritikere påpegede, at der ikke er nogen adgang for internationale valgobservatører til at kontrollere valget. En britisk erklæring pointerede, at det syriske regime ikke kan »købe sig til legitimitet ved at opstille en spinkel facade af demokrati«, og at valget går imod resolutionen vedtaget i FNs Sikkerhedsråd. Her er der beskrevet en 18 måneders overgangsperiode forud for et valg med deltagelse af både regimet og oppositionen og med adgang til at stemme for syrere både i Syrien og udenfor landets grænser. Som det også var tilfældet ved det syriske valg, inden oprøret brød ud i 2011, blev kandidater ved onsdagens parlamentsvalg nøje kontrolleret af myndigheder og sikkerhedstjenester, og Syrien har reelt været underlagt et diktatur, siden Assad-familien kom til magten i 1971.

Russisk støtter valget

Rusland har været med til at vedtage FN-resolutionen, men den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, bakkede på et pressemøde op om det syriske valg og erklærede samtidig fortsat støtte til den aftalte forhandlingsproces frem mod »nyvalg« og en ny forfatning.

»Men før det sker, bør man undgå et juridisk vakuum,« sagde Lavrov ifølge Reuters.

Samtidig arbejder USA på at få den russiske regering til selv at holde fast i fredsaftalen. Det syriske regime har varslet en stor offensiv imod oprørsstyrker i Aleppo. Det vil kræve opbakning fra russiske krigsfly, som i strid med tidligere udmeldinger ikke har indstillet angrebene mod oprørskontrollerede områder.

»Lige nu, er der tegn på, at det skrider,« sagde USAs FN-repræsentant Samantha Power, som ifølge The Guardian erklærede sig »meget bekymret« over udviklingen.

Tragedien fortsætter. Valgresultatet skulle foreligge torsdag, og ingen forventer den mindste opposition til Bashar al-Assads fortsatte styre. Hvis Assad-parret havde grund til at smile, tyder alt på, at andre syrere vil få endnu mere grund til at græde.